Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 12 de novembre del 2017

Avís de tramuntanada violenta per aquest dilluns 13 de novembre


Vídeo amb l'animació dels mapes de la direcció i velocitat mitjana del vent en superfície previstos per les properes hores. Podem apreciar com es configura una tramuntanada de primera categoria al golf de Lleó que ens afectarà de ple a partir de la pròxima nit.

Molta atenció amb el vent que pot bufar en les properes jornades! Tot i que la nostre comarca està relativament acostumada a la tramuntana intensa, es preveu que aquesta puguir aparèixer amb una intensitat poc habitual.
L'importantíssim gradient isobàric que s'ha d'establir en les properes jornades al golf de Lleó, degut a l'entrada del potent anticicló dinàmic que hi centrat a l'oest d'Europa, amb una pressió de 1030 hPa en superfície, i la pertorbació que hi ha a Itàlia, amb uns 1000 hPa en superfície, ha de generar una situació de vent intens del nord en forma de gropada encesa.

Es preveu que el vent de tramuntana pugui superar fàcilment els 100 km/h de ratxa màxima a la nostre comarca, a partir de la propera nit i durant tot el dilluns.
A Palamós mateix, no seria d'estranyar que es poguessin registrar ratxes de 100 a 110 km/h, amb un vent que pot assolir una velocitat mitjana de 40 a 45 km/h, la qual cosa podria causar alguns desperfectes.
El vent del nord també seguirà bufant amb força durant el dimarts, però ja baixarà fins a 20 o 30 km/h de mitjana, amb alguna ratxa de 70 o 80 km/h. El vent tendirà a desaparèixer de cares a la matinada del dimecres, amb la qual cosa la situació més perillosa duraria unes 48 hores.

El vent intens, tot i que arran de costa només deixarà marejol, a poca distància ja hi haurà maror, amb nombrosos blancalls i mala visibilitat degut al ruixim aixecat pel vent. Amb aquesta situació, mar endins hi haurà mar desfeta, amb ones de sis o set metres d'altura durant demà dilluns.

El vent del nord també anirà aparellat amb un nou descens del mercuri. Entre el dilluns i el dimecres altre cop podem tenir màximes de 12 a 15 ºC a la nostre vila. A partir del dijous la temperatura aniria recuperant-se.

Mapa de ratxes màximes de vent previstes per dilluns a les set del matí. Hi poden haver ratxes de 100 a 110 km/h a la nostre zona. Aquesta ventada excepcional pot allargar-se tot el dilluns.

Mapa de geopotencial i pressió en superfície previst per diluns a les 13:00h. Veiem les isòbares molt juntes al golf de Lleó. 

Consells de Protecció Civil a tenir en compte per les properes jornades.