Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 de novembre del 2017

Diumenge 5 de novembre: després de les tempestes i vistes des del Montagut

El mirador de Montagut (266 msnm) el passat diumenge 5 de novembre al migdia. Al fons s'aprecia Palamós amb núvols baixos abundants i cortines de precipitació sobre el mar.

El passat diumenge 5 de novembre, es va llevar amb els efectes de les pluges que van caure el dia anterior, les quals es mantingueren de manera molt més feble durant bona part de la matinada dominical. A Palamós, la pluja "d'anar fent" va deixar 5,4 mm al centre del barri vell.

Altres dades de precipitació recollida durant la matinada del diumenge al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 5,3 mm., Calonge 4,3 mm., Castell d'Aro 4,2 mm., Palafrugell 3,6 mm., Bellcaire d'Empordà 3,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., La Tallada d'Empordà 2,7 mm., La Bisbal d'Empordà 2,3 mm., Verges 2,2 mm., Monells 1,8 mm.

Les precipitacions que van caure, i l'entrada de la massa d'aire fred i sec que acompanyà la tramuntana, s'encarregaren de deixar-nos una excel·lent visibilitat, la qual cosa facilità la contemplació dels detalls que ens ofereix el paisatge que es veu des de Montagut.

Mapa de pressió en superfície a Europa, el passat diumenge 5 de novembre. S'observa una típica situació de tramuntana al golf de Lleó., amb l'anticicló de les Azores entrant per l'oest de la Península i una pertorbació centrada al nord d'Itàlia.  

El nucli antic de Sant Joan de Palamós i el puig del Molí de Vent, vistos des del mirador de Montagut. Al fons veiem el mar amb nombrosos blancalls aixecats per la tramuntana.

La tramuntana va prendre el relleu a la situació de pluges i tempestes. Tot i que a primeres hores del matí la situació era molt tranquil·la, amb poc vent o vent en calma, a partir de les 10:00h la tramuntana es va començar a reivindicar a uns 15 km/h de mitjana, però es va esperar fins a la tarda/vespre per aparèixer amb força a Palamós, assolint una ratxa màxima de 64 km/h NNO.

Altres ratxes de vent del nord assolides a l'Empordà el passat diumenge 5 de novembre a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 116 km/h., Roses 83 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 80 km/h., Sant Climent Sescebes 79 km/h., Port de Llançà 73 km/h., Bellcaire d'Empordà 72 km/h., La Jonquera 71 km/h., Verges 68 km/h.   

Més dades meteorològiques del passat diumenge 5 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 17,4ºC, mínima 11,2ºC. Estat del cel amb núvols abundants i tímides clarianes., matinada amb cel cobert i plugim., al llarg del matí s'observaren de 4/8 a 6/8 Ac, Cu, Sc i St, cortines de pluja sobre el mar., a la tarda es van veure de 3/8 a 4/8 Cu, Sc i St, cortines de pluja sobre el mar., durant la posta de sol es van observar virgues cap al nord i nord-est, amb un tímid arc de Sant Martí.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció N, NO, O i OSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del N, NNO i NO, a 20/25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 64 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, però a poca distància es veien molts blancalls., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,75 metres a les 12:00h i de 3,28 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,33 metres a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La població de Vall-llobrega vista des del mirador de Montagut.

Vista des del mirador de Montagut, el passat diumenge 5 de novembre al migdia. Al fons veiem l'Espai d'Interès Natural de Castell-Cap Roig.  

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 5 de novembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma més o menys destacada a tot arreu.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 2,5ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 1,7ºC i a Castell d'Aro descendí 1,5ºC. L'excepció es va donar a Torroella de Montgrí, ja que la màxima no va variar.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 2,5ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 18,7ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,2ºC de Palafrugell i de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va baixar amb major o menor intensitat a totes les poblacions.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 3,7ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 1,8ºC.
A Palamós baixà 4,4ºC.
Els 9,5ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,6ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 5 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,7ºC (9,7ºC)., Monells 18,3ºC (9,5ºC)., La Tallada d'Empordà 18,1ºC (10,1ºC)., Torroella de Montgrí 18,1ºC (10,5ºC)., Castell d'Aro 17,7ºC (10,0ºC).

Més fotos de la vall de Bell-lloc i el mirador de Montagut

L'ermita de Santa Maria de Bell-lloc i el castell de Vila-romà.

Parament d'opus spicatum i espitlleres del castell de Vila-romà.

Detall d'un fragment d'opus spicatum en un mur del castell de Vila-romà.

La vall de Bell-lloc amb l'ermita al fons.

L'ermita de Sant Maria de Bell-lloc.

El dolmen de Montagut.

Mirador de Montagut.

Panell informatiu del dolmen de Montagut. Clicant sobre la foto i prement la tecla F11 s'amplia.

Vista des del mirador de Montagut. Al fons veiem la vila de Palafrugell i les muntanyes de Begur.  

Vistes des del mirador de Montagut.