Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 de novembre del 2017

Diumenge 26 de novembre: la tramuntana apareix en primer terme

Temps assolellat i onatge aixecat per la tramuntana que bufava el passat diumenge 26 de novembre, al fons veiem les illes Formigues envoltades d'escuma. Imatge captada des del cim del Puig de Terme.

El passat diumenge 26 de novembre, tal com es preveia, va estar marcat pel vent de tramuntana. El front que ens va creuar el dia anterior va obrir les portes a una intensificació del vent del nord, la qual cosa també va anar acompanyada per un descens de la temperatura, amb sensació de més fred degut a l'efecte del vent.
La tramuntana va bufar amb insistència a la nostre vila durant bona part del dia, a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 58 km/h al centre del barri vell de Palamós.

Altres ratxes destacades de vent del nord registrades a l'Empordà el passat diumenge 26 de novembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 98 km/h., La Jonquera 75 km/h., Figueres-La Cate 74 km/h., Torroella de Montgrí 74 km/h., Roses 71 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 67 km/h., Sant Miquel de Fluvià 63 km/h., Bellcaire d'Empordà 61 km/h., Sant Pere Pescador 58 km/h.

El vent va alterar de forma molt important l'estat de la mar a poques milles de la costa. Malgrat que a la línia costanera només hi havia mar arrissada o marejol, es podien observar nombrosos blancalls a poca distància i onades prou grans impactant contra les illes Formigues.
Aquestes onades que podeu al recull d'imatges que vaig captar des del Puig de Terme, no eren res comparat amb les que va registrar la boia situada mar endins, al davant del cap de Begur. Segons aquesta boia de Puertos del Estado, a les dues de la matinada hi havia una alçada significant de l'onatge que arribava als 4,34 metres, a més, a la mateixa hora es va captar una onada màxima de 7,73 metres.

Onatge impactant amb força contra les roques de les illes Formigues, el passat diumenge 26 de novembre al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 26 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 13,9ºC, mínima 9,3ºC. Estat del cel: matí assolellat amb intervals de núvols baixos, més destacats a primeres hores, amb entre 1/8 i 4/8 Sc., al migdia cel serè o 2/8 Sc., a la tarda s'observà un augment dels núvols, amb entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc, aparició de raigs crepusculars.
Vent: fins les 13:30h hi va haver vent de direcció N i NNO, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 58 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, però a poca distància es veien molts blancalls., mar endins hi havia de mar brava a maregassa (onatge sig. de 4,34 metres a les 02:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 08:00h, de 3'05 metres a les 12:00h i de 3,28 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,73 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 57%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos sobre Palamós i raigs crepusculars, el passat diumenge 26 de novembre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del mirador de Roques d'Ase.

Les illes Formigues i onatge aixecat per la tramuntana que bufava el passat diumenge 26 de novembre a primeres hores de la tarda.

En un altre ordre de coses, si analitzem la temperatura màxima assolida el passat diumenge 26 de novembre al Baix Empordà, es veu com va baixar de forma més o menys clara a tot arreu.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 2,6 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,4 ºC i a Monells descendí 1,3 ºC.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 2,3 ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 15,7 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,3 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima també va baixar amb major o menor intensitat a totes les poblacions.
A Monells la mínima va baixar 2,8 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,6 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 1,9 ºC. L'excepció va esdevenir a Castell d'Aro, amb una mínima 1,0 ºC més elevada.
A Palamós baixà 0,4ºC.
Els 5,7 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 26 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,7 ºC (8,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,9 ºC (7,1 ºC)., Monells 14,4 ºC (5,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,2 ºC (8,2 ºC)., Torroella de Montgrí 14,2 ºC (8,6 ºC).

Fita nº 5 del Puig de Terme. A la cara de Palamós apareixen les lletres "PA AO" i "PS" que formen el topònim de Palamós. A la cara de Mont-ras apareix la creu de Lorena, símbol del Priorat de Santa Anna, antics senyors de Palafrugell.
En els indrets on s'han pres les fotos podem trobar una part de les fites del segle XVIII que separen els termes municipals de Palamós i Mont-ras.

Creu de Lorena que hi ha a la fita del Puig de Terme, a la cara que mira a Mont-ras.

Fita nº 6 situada al Tercer puig dels Tres Pans. Veiem la creu de Lorena del priorat de Sant Anna a la cara que mira a Mont-ras.

Fita nº 6 situada al Tercer puig dels Tres Pans. Veiem les lletres "PS" que són les lletres primera i final que trobem al topònim de Palamós.