Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 d’octubre del 2018

Dilluns 15 d'octubre: l'exhuracà Leslie ens porta un nou temporal marítim, pluges abundants i una nit més freda

El temporal marítim del passat dilluns 15 d'octubre va omplir d'escuma la platja de la Fosca. A la imatge veiem la Roca Fosca que dona nom a l'indret rebent l'embat del temporal.

El passat dilluns 15 d'octubre va estar marcat pels efectes del pas de les restes de l'exhuracà Leslie que s'uniren a l'arribada d'un front i a una àrea de baixa pressió.
L'arribada d'aquesta pertorbació de tardor va portar-nos una típica situació de xaloc, amb mala mar i pluges generoses.
En aquest sentit, el llarg recorregut marítim de les isòbares i el vent de xaloc van provocar un temporal de mar de primera categoria, amb mar de fons de xaloc. Aquesta situació va generar uns trens d'ones que arribaren fins als tres metres d'alçada a la costa de Palamós, la qual cosa omplia d'escuma la platja de la Fosca, tal com ens mostren les imatges.
Malgrat tot, altre vegada es van veure algunes imprudències molt greus, com per exemple la d'unes nenes estrangeres banyant-se a trenc d'ones, amb perill de ser arrossegades mar endins pel corrent i l'onatge.
Aquesta situació seria impensable a l'estiu, ja que la bandera vermella estaria hissada i prohibiria el bany.
D'altre banda, com és habitual, al davant del cap de Begur el temporal marítim de xaloc va deixar onades encara més grans. A les sis del matí es va enregistrar una alçada significant de l'onatge de 3,98 metres, i a les dues de la matinada hi va haver una alçada màxima de 6,48 metres.

Dues nenes banyant-se en ple temporal a La Fosca, un fet realment perillós.

També cal remarcar la ventada que hi va haver durant unes hores al llarg de la matinada. El vent de xaloc va assolir una velocitat mitjana de 25-30 km/h en el seu punt àlgid i una ratxa màxima de 77 km/h a La Fosca, un fet molt poc freqüent, ja que el vent de xaloc sol bufar poques vegades i encara menys amb aquestes intensitats.

En relació a les precipitacions, es va constatar una pluja molt ben caiguda en general, concentrada en la seva quasi totalitat durant la nit-matinada de diumenge a dilluns. No obstant això, s'ha de destacar la presència d'alguns ruixats intensos i amb pluja horitzontal que feien tèmer alguna inundació temporal, però finalment els ruixats més forts foren de poca durada, amb el so d'algun tro llunyà.
D'altre banda, les pluges van ser absents durant la resta de la jornada a la nostra vila, encara que a la tarda-vespre va caure un bon ruixat cap a Calonge.
En total, en el Passeig del Mar de Palamós van recollir-se 28,2 mm, en el nucli antic 21,2 mm i a La Fosca 19,0 mm. Cal destacar que en altres indrets de la comarca les pluges acumularen quantitats encara més destacades, amb alguns registres per sobre dels 30 mm i fregant els 40 mm.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dilluns 15 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 39,7 mm, La Bisbal d'Empordà 37,1 mm, Palafrugell 31,8 mm, Monells 29,9 mm, Torroella de Montgrí 29,5 mm, Sobrestany 29,0 mm, Les Olives 26,0 mm, Verges 23,6 mm, Bellcaire d'Empordà 21,8 mm, La Tallada d'Empordà 19,8 mm, Castell d'Aro 17,4 mm, Sant Feliu de Guíxols 14,0 mm.

Temporal marítim del passat dilluns 15 d'octubre, amb mar de fons a La Fosca a primeres hores de la tarda.

A part de les pluges i la mala mar, el canvi de temps també va deixar-nos una notable devallada de la temperatura mínima, la qual va tenir lloc a darreres hores del dia, en comptes de donar-se de matinada o de bon matí, tot això després d'haver patit alguna nit tropical en les jornades anteriors.
Per exemple, a Monells van tenir una mínima 5,9 ºC més freda que la del dia anterior (diumenge 19,0 ºC i dilluns 13,1 ºC).
A Palamós la nit tropical va quedar lluny, amb una mínima 3,7 ºC més baixa que la del diumenge (diumenge 19,6 ºC i dilluns 15,9 ºC).
Pel que fa a la temperatura màxima, podem comprobar un descens poc remarcable respecte el dia anterior en totes les estacions meteorològiques.

El temporal marítim va deixar-nos onades de grans dimensions com aquesta.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 15 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,9 ºC, mínima 15,9 ºC (15,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel: de matinada cel ennuvolat, trons llunyans, ruixats forts i pluja pausada., al matí s'observaren de 6/8 a 7/8 Cu, Sc i St, i 1/8 o 2/8 Ci i Ac, alguna roina esporàdica., a partir del migdia-primeres hores de la tarda obertura de grans clarianes, amb de 2/8 a 5/8 Cu, Sc i St, a més de 2/8 a 3/8 Ci i Ac., a la tarda-vespre el cel es va anar tapant, amb de 5/8 a 6/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 2/8 Ac i Ci.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent de direcció SE, SSE i S, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E, ESE, SE, S i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h bufà vent del SE, E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h va aparèixer vent del NNE, NE i ENE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NNE, NE i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'aprecià vent del SO, OSO, O i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 64 km/h SE (77 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb maregassa, mar de fons del SE (ones de 3 metres)., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,98 metres a les 06:00h davant del cap de Begur, de 3,52 metres a les 08:00h, de 2,93 metres a les 12:00h, de 2,93 metres a les 18:00h i de 2,34 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,48 metres a les 02:00h al davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 15 d'octubre a les 02:18h. Veiem precipitacions moderades o intenses al Baix Empordà i en altres indrets.  

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 15 d'octubre a les 03:18h. Veiem precipitacions moderades o intenses al Baix Empordà i en altres indrets.  

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 15 d'octubre a les 03:48h. Veiem precipitacions moderades o intenses al Baix Empordà i en altres indrets.  

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 15 d'octubre a les 04:24h. Veiem precipitacions moderades o intenses al Baix Empordà i en altres indrets.  

Si mirem amb atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 15 d'octubre al Baix Empordà, es veu com van tenir comportaments a la baixa a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va descendir 2,3 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va baixar 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,3 ºC.
A Palamós descendí 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 22,3 ºC de La Bisbal d'Empordà i de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,6 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va descendir amb força a tota la comarca, respecte el diumenge.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 6,0 ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 5,9 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 5,5 ºC.
A Palamós va descendir 3,7 ºC.
Els 13,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,1 ºC de Bellcaire d'Empordà es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 15 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,3 ºC (13,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,2 ºC (13,7 ºC)., Castell d'Aro 22,1 ºC (15,1 ºC)., Monells 22,0 ºC (13,1 ºC)., Torroella de Montgrí 21,9 ºC (13,4 ºC).

Recull fotogràfic del temporal marítim del passat dilluns 15 d'octubre