Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 d’octubre del 2018

Dissabte 27 d'octubre: un dia fred i plujós

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 27 d'octubre a les 15:18h. Veiem pluges extenses afectant la major part de la nostra demarcació.

Tal com anunciaven els mapes del temps, el passat dissabte 27 d'octubre va arribar un important canvi en la situació meteorològica, sota la forma d'una brusca baixa de la temperatura, acompanyada de precipitacions força abundants i, sobretot, extenses.

Després d'unes jornades amb molta bonança i, fins i tot, amb una mica de calor al migdia, el dissabte semblava que havia arribat l'hivern de cop, passant per sobre de la tardor.
El destacat canvi de temps va venir de la mà d'un profund tàlveg d'aire fred procedent directament del  pol Nord. La massa d'aire temperat del Mediterrani va ser escombrada per una massa d'aire àrtica marítima, la qual sol arribar molt freda fins a les nostres latituds, sobretot a l'hivern, encara que a la tardor ja podem tenir alguns ensurts com aquest.
D'altre banda, cal recordar que a causa de la seva procedència polar, la massa d'aire àrtica en origen no pot contenir molta humitat, però quan es desplaça cap al sud s'escalfa per la seva base, augmentant la seva capacitat higromètrica i provocat un increment del contrast tèrmic vertical i, per tant, de la inestabilitat.
La ciclogènesis associada a aquesta situació i la mencionada inestabilitat, van deixar-nos precipitacions extenses, abundants i molt ben caigudes, des de primera hora del matí fins al vespre. En total, en el nucli antic de Palamós van acumular-se 13,4 mm, a La Fosca 19,4 mm i al passeig del Mar 18,8 mm.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dissabte 27 d'octubre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 25,2 mm., Les Olives 23,0 mm., Castell d'Aro 22,4 mm., Palafrugell 21,8 mm., Sant Feliu de Guíxols 19,0 mm., Torroella de Montgrí 16,9 mm., Monells 16,7 mm., La Bisbal d'Empordà 15,5 mm., Sobrestany 14,0 mm., La Tallada d'Empordà 13,8 mm., Verges 12,4 mm., Bellcaire d'Empordà 10,8 mm.   

Així mateix, el cel ennuvolat, les precipitacions i l'advecció d'aire fred, amb isotermes de 3 ºC a 850 hPa i de -20 a -24 ºC a 500 hPa, va revertir en un dia especialment fred que contrastava amb la bonança obtinguda dies enrera.
Com podeu veure a les gràfiques de més avall, es va donar un fet curiós, ja que la temperatura màxima diària va tenir lloc poc després de la mitjanit, amb 17,4 ºC. No obstant això, a partir d'aleshores la temperatura va anar baixant amb força.
En aquest sentit, veiem que a partir de les onze del matí la temperatura es quedava just per sota dels dotze graus centígrads, deixant-nos una jornada hivernal.
A la resta del Baix Empordà va passar una cosa similar, amb una temperatura màxima que va tenir lloc de matinada i una temperatura mínima que va esdevenir a la tarda.

Gràfiques de les dades meteorològiques enregistrades el passat dissabte 27 d'octubre a Palamós. Veiem que va ploure moltes hores seguides, a més, la temperatura màxima va tenir lloc poc després de la mitjanit. A partir de les onze del matí la fred es va assentar, amb una temperatura lleugerament inferior a 12 ºC. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 27 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,4 ºC (17,5 ºC al passeig del Mar i 17,0 ºC a La Fosca), mínima 10,3 ºC (9,8 ºC a La Fosca i 9,1 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel bàsicament ennuvolat i gris., des de bon matí i fins a mitja tarda pluja o plugim, amb 8/8 Ns, Cu, Sc i St, boirina., a partir de llavors les pluges més insistents van desaparèixer, però encara hi havia alguna roina esporàdica, de 4/8 a 6/8 As, a més de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St., a la nit cel estrellat.
Vent: fins les 09:00h s'observà vent del N, NNO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del N, NNO i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent del N i NNO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h va bufar vent del N, NNO, NO i ONO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 3,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,08 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de superfície amb precipitacions del passat dissabte 27 d'octubre. Veiem que estem sota els efectes d'una pertorbació que portà algunes pluges. En superfície la pressió va devallar fins a un mínim de 998 hPa en el nucli antic de Palamós.

Mapa de temperatura a 500 hPa del passat dissabte 27 d'octubre a les 20:00h. Veiem un profund tàlveg d'aire fred que va des de l'Àrtic fins al sud de la península Ibèrica, amb isos de -30 a -32 ºC en el Cantàbric i de -20 a -24 ºC a Catalunya.

Si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 27 d'octubre al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys força respecte el divendres, a més, aquests van tenir lloc de matinada, en comptes de donar-se al migdia-primeres hores de la tarda.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 5,3 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 4,7 ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 4,4 ºC.
A Palamós baixà 2,5 ºC.
En aquest sentit, els 17,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,8 ºC de Sobrestany foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica analitzada, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 1,9 ºC respecte el dia abans i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,9 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va pujar 0,6 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,2 ºC.
A Palamós la mínima fou 3,6 ºC més baixa.
Els 8,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 27 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,5 ºC (9,1 ºC)., Monells 16,1 ºC (8,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,9 ºC (8,7 ºC)., Torroella de Montgrí 15,7 ºC (9,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3 ºC (9,5 ºC).

Cel gris i cortina de pluja, el passat dissabte 27 d'octubre a les onze del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)