Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 d’octubre del 2018

Dissabte 29 de setembre: primera escala del creuer AIDAcara i aparició de núvols curiosos

Cirrocúmuls observats sobre l'Avinguda de Catalunya el passat dissabte 29 de setembre al migdia. 

El passat dissabte 29 de setembre vàrem poder gaudir d'un cel molt fotogènic.
La presència d'una certa inestabilitat atmosfèrica i l'arribada de franges nuvoloses de curiós aspecte, ens indicaven l'acostament de la situació de nord que ens ha portat el canvi de temps de les darreres hores.
A partir del dissabte al migdia, van aparèixer abundants núvols alts del gènere Cirrocumulus, els quals són poc habituals i solen presentar diverses formes curioses. Algunes de les espècies i varietats nuvoloses que van veure's foren els Cirrocumulus stratiformis undulatus, Cirrocumulus castellanus i Cirrocumulus floccus.
Així mateix, el capvespre es va veure amenitzat per la presència d'una formació nuvolosa alineada encara menys freqüent. 
Sobre el mar, a poca distància del litoral palamosí, es van poder observar uns curiosos altocúmuls amb virga. Aquest núvols són coneguts en alguns països de parla anglesa com a núvol medusa "jellyfish cloud".
Tot seguit us poso un parell d'exemples d'aquests núvols que podem veure a la llista de la "Cloud Appreciation Society".
Accedir al següents enllaços: 

https://cloudappreciationsociety.org/gallery/photo/photo-n-3248-2/

https://cloudappreciationsociety.org/gallery/photo/photo-n-209828/

Aquests altocúmuls presenten una virga característica que apareix penjada o inclinada. La precipitació que s'evapora abans d'arribar al terra pot ser en forma de pluja, flocs de neu o cristallets de gel.
Les diferències que te la velocitat del vent amb l'altura (cisallament del vent) poden ser les responsables d'aquestes formacions tan curioses. Un altre factor que les genera, és que a mesura que les gotetes d'aigua o els cristalls de gel s'evaporen i es van reduïnt, acaben sent desplaçats horitzontalment amb el vent.

Curiosa filera d'altocúmuls amb virga observada al davant del litoral de Palamós, el passat dissabte 29 de setembre a les 19:50h. Fotografia realitzada des de Cala Margarida. Autora: Mar Farré Pagès. 

El passat dissabte 29 de setembre ens va visitar per primer cop el creuer AIDAcara. Vegeu notícia de Ràdio Palamós

Més dades meteorològiques del passat dissabte 29 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,3 ºC, mínima 17,9 ºC (17,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol, però amb intervals nuvolosos en diferents moments., a primera hora del matí hi havien 0/8., durant les hores següents es van formar alguns núvols baixos, més destacats a l'interior, amb de 1/8 a 3/8 Cu i Sc., a partir del migdia van arribar boniques franges de cirrocúmuls, amb de 1/8 a 3/8 Cc, a més de 1/8 o 3/8 Cu i Sc., a la tarda van veure's de 0/8 a 2/8 Sc., a la tarda-vespre i sobretot durant la posta de sol els núvols baixos augmentaren, amb de 3/8 a 5/8 Sc, aparició de raigs crepusculars, a més, a poca distància de la línia costanera (a sobre el mar), es va veure una curiosa filera d'altocúmuls amb virga.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 09:30h vent del NNE, NE, ENE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h bufà vent del NE, ENE, E, i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del NNE, NE i ENE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h hi va haver vent del NE, ENE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del E, ENE i NE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 20:00h s'aprecià vent del NO, ONO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 34 km/h NE.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h, de 0,59 metres a les 18:00h i de 0,47 metres a les 21:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 10:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cirrocúmuls observats el passat dissabte 29 de setembre sobre l'Avinguda de Catalunya. 

Temps assolellat i el creuer AIDAcara amarrat al moll Fèlix Ribera, el passat dissabte 29 de setembre al migdia 

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 29 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar a la meitat nord i a l'interior de la comarca, però a la meitat sud i a la costa van ser més elevades, respecte el divendres.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 2,1 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,8 ºC, per contra, a Palamós va pujar 1,9 ºC i a Castell d'Aro pujà 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 30,3 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar a tot arreu amb major o menor empenta, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 4,0 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,3 ºC i a Castell d'Aro pujà 2,2 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 3,1 ºC més alta.
Els 12,3 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,9 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 29 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,9 ºC (13,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,6 ºC (13,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 28,0 ºC (12,3 ºC)., Torroella de Montgrí 27,9 ºC (13,2 ºC)., Castell d'Aro 27,8 ºC (14,7 ºC).

Tres fotos més del passat dissabte 29 de setembre al migdia