Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 d’octubre del 2018

Dissabte 13 d'octubre: la nit tropical s'expandeix, boira a les Gavarres i alguns plugims

Cel cobert de núvols baixos, plugims i boira a les Gavarres, el passat dissabte 13 d'octubre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

El passat dissabte 13 d'octubre va estar marcat per la nuvolositat i per la caiguda d'alguns plugims i petits ruixats intermitents durant la segona meitat del dia.
L'alta pressió en superfície, amb un màxim de 1021 hPa registrat en el nucli antic de Palamós, i la presència de vent fluixet de component est i sud-est carregat d'humitat, van formar una capa de núvols baixos que taparen el cel durant tota la jornada.
Així mateix, entre la capa de núvols baixos dels gèneres Stratus i Stratocumulus, van poder crèixer núvols de notable desenvolupament vertical o Cumulus congestus que ens deixaren alguns plugims o petits ruixats de tarda. En total, a La Fosca i en el nucli antic de Palamós es van recollir 0,8 mm, a Palafrugell 0,6 mm, a Calonge 0,2 mm i en altres indrets 0,1 mm o precipitació inapreciable.

Els núvols baixos també es presentaren en forma de boirines i boira en els relleus de les Gavarres, la qual cosa és un clar indici de l'arribada de pluges importants, tal com ens diu el refrany "boira a les Gavarres, aigua a samalades".
Com podeu veure a les fotos, els estrats baixos tapaven bona part del Puig Cargol i del Montagut.

Així mateix, per segona jornada consecutiva vàrem tenir una nit tropical en alguns punts de la comarca, talment com si fos l'estiu.
El cel cobert de núvols que vàrem tenir durant la nit-matinada de divendres a dissabte, i la presència altre cop d'una massa d'aire temperat procedent del Mediterrani, amb isotermes de 14,4 ºC a 850 hPa a la 01:00h (dada del radiosondatge de Barcelona), va provocar que la temperatura mínima pugés amb més o menys força a tot arreu. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir una mínima 3,9 ºC més alta que la del divendres (divendres 15,1 ºC i dissabte 19,0 ºC).
Indrets on tingueren una nit tropical (temperatura mínima de 20 ºC o més): Sant Feliu de Guíxols 21,0 ºC,  Sobrestany 20,4 ºC, Calonge 20,2 ºC i Castell d'Aro 20,0 ºC.
A la vila palamosina no vàrem tenir una nit tropical per ben poc, amb 19,9 ºC a La Fosca i 19,8 ºC en el nucli antic de Palamós.

Cel tapat de núvols baixos i plugims sobre Palamós, el passat dissabte 13 d'octubre a primeres hores de la tarda

Més dades meteorològiques del passat dissabte 13 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 21,4 ºC, mínima 19,8 ºC (19,9 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pels núvols., a primeres hores del matí s'observaren 8/8 Cu, Sc, St, boirines, boira a les Gavarres., al matí-migdia s'apreciaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 2/8 Ac., a la tarda hi van haver de 5/8 a 8/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ac, pluja o plugims intermitents.
Vent: fins les 07:30h s'observà vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, ESE, SE i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del E, ESE, SE i SSE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 18 km/h ESE.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,48 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 91%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Boira tapant els relleus de les Gavarres, el passat dissabte 13 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Cel ennuvolat, amb boira al massís de les Gavarres i en els seus contraforts, el passat dissabte 13 d'octubre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 13 d'octubre al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar lleugerament respecte el divendres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 1,9 ºC respecte el dia anterior, a Monells també descendí 1,9 ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 1,3 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, ja que va pujar 0,5 ºC
A Palamós baixà 0,7 ºC.
En aquest sentit, els 24,2 ºC de Castell d'Aro i de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,4 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar amb més o menys intensitat a tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 4,4 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,9 ºC i a Castell d'Aro pujà 2,9 ºC.
A Palamós la mínima fou 0,1 ºC més alta.
Els 18,3 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 13 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 24,2 ºC (20,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,1 ºC (19,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,6 ºC (18,3 ºC)., Monells 23,3 ºC (18,7 ºC)., Torroella de Montgrí 23,2 ºC (18,8 ºC).

Cel cobert de núvols baixos, plugims i boira a les Gavarres, el passat dissabte 13 d'octubre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.