Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 12 d’octubre del 2018

Dimecres 10 d'octubre: un altre temporal marítim i pluges importants

Fort onatge de mar de fons a La Fosca i surfistes, el passat dimecres 10 d'octubre a primeres hores de la tarda.

Tal com es preveia, el passat dimecres 10 d'octubre ens va afectar un altre temporal marítim i també van caure precipitacions intenses i generoses a la major part de la comarca.
La nostra vila es va veure agraciada per una nit-matinada de dimarts a dimecres, marcada per una situació de tempestes amb pluges moderades, intercalades amb ruixats que regaven de forma generosa el territori assedegat, però sense cap ensurt.
Després d'una breu pausa, la situació meteorològica es va complicar de forma important al sud del Baix Empordà.
El moviment erràtic de la pertorbació en altura va enviar-nos una línia de tempestes o tren convectiu entre les onze del matí i les dotze del migdia que viatjà de sud a nord., no obstant això, Palamós es va quedar just al límit de les pluges més fortes.
A poca distància del nostre municipi van caure aiguats que convertiren els carrers de Sant Feliu de Guíxols i alguns punts de Platja d'Aro en autèntics rius. Vegeu notícia de Televisió Costa Brava.

A Sant Feliu de Guíxols, indret que fins llavors havia quedat una mica al marge de les pluges dels darrers dies, hi van caure 84 mm de forma torrencial (segons dades de Meteoclimatic), en només una hora. Un altre dels punts de la nostre comarca en registrar un aiguat fou Castell d'Aro. Segons l'estació de la XEMA (Meteocat), en menys d'una hora van caure 60,1 mm, els quals s'han de sumar als 24,6 mm caiguts la nit anterior, la qual cosa dona un total de 84,7 mm.

A Palamós, tot i que el passat dimecres només van caure 12,6 mm a La Fosca i 8,6 mm en el nucli antic, s'hi sumen la pluja caiguda la nit abans i els petits ruixats dels dies anteriors, això ens dona un total de 43,8 mm a La Fosca (en 5 dies) i 34,0 mm en el nucli antic (en 4 dies).

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimecres 10 d'octubre, segons Meteoclimatic. Entre parèntesi podeu veure la suma total de la precipitació caiguda els darrers dies en alguns punts:   

Bellcaire d'Empordà 48,4 mm (62,2 mm en 2 dies), Calonge 30,0 mm (59,4 mm en 4 dies), Sobrestany  37,6 mm (54,0 mm en 4 dies), Palafrugell 38,2 mm (53,8 mm en 4 dies), Verges 33,2 mm (41,0 mm en 6 dies), Les Olives 30,4 mm (40,6 mm en 6 dies).

A part de les pluges intenses, cal remarcar que el temporal marítim iniciat el dia anterior va anar a més durant el dimecres. El litoral palamosí va enregistrar onades de 2 metres d'alçada, amb mar de fons de llevant, la qual cosa va ser ben rebuda pels cada cop més nombrosos surfistes que es congreguen a La Fosca.
Com és habitual, l'onada més alta cal anar a trobar-la al davant del cap de Begur. Allí hi va haver una onada de 4,3 metres d'alçada a les 18:00h.

Animació de les imatges del radar meteorològic del passat dimecres 10 d'octubre al matí. Veiem un tren convectiu afectant de ple el sud del Baix Empordà, amb alguns aiguats. Palamós es va quedar al límit de les pluges més fortes.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 10 d'octubre a les 00:48h. Veiem una tempesta al damunt de Palamós.   

Mapa de llamps del passat dimecres 10 d'octubre. Veiem abundant aparat elèctric al damunt de Palamós i en d'altres indrets del país. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 10 d'octubre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,6  ºC, mínima 15,9 ºC.
Estat del cel: de matinada cel ennuvolat 8/8 Cb, Cu, Sc i St, pluja pausada però intercalada amb ruixats forts, trons i llamps., a primera hora del matí hi van haver 8/8 Cu, Sc i St, pluja o plugim., al llarg del matí-migdia s'observaren de 6/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, trons i llamps, pluja pausada i ruixats forts., a la tarda obertura de clarianes, amb de 4/8 a 5/8 Ci, As i Ac, a més de 3/8 a 4/8 Cu, Sc i St, Cb mar endins.
Vent: fins les 12:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent del E, ENE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h NNO.
Estat de la mar amb forta maror, mar de fons de llevant, ones de 2 metres., mar endins també hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,3 metres a les 18:00h davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 88%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Els surfistes que van anar a La Fosca el passat dimecres 10 d'octubre van gaudir d'onades com aquesta.

Mar de fons observada el passat dimecres 10 d'octubre des de Sa Tamardia.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 10 d'octubre al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar a tot arreu amb més o menys força, respecte el dia abans, gràcies al cel ennuvolat i a les precipitacions.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 2,8 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,6 ºC i a Castell d'Aro baixà 0,5 ºC.
A Palamós descendí 2,2 ºC.
En aquest sentit, els 24,1 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 20,6 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem com va ascendir lleugerament en totes les estacions meteorològiques consultades, respecte el dia anterior, degut al cel ennuvolat, al vent i a l'entrada d'isos de 10,4 ºC a 850 hPa durant la nit.
Així doncs, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 1,2 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,0 ºC i a Monells pujà 0,7  ºC.
A Palamós va pujar 0,4 ºC.
Els 14,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 16,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 10 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 24,1 ºC (15,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,0 ºC (15,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,8 ºC (15,2 ºC)., Torroella de Montgrí 21,7 ºC (15,2 ºC)., Monells 21,5 ºC (14,8 ºC).

Recull fotogràfic de la mar de fons que hi havia el passat dimecres 10 d'octubre