Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 de desembre del 2018

Dijous 20 de desembre: el vent desapareix a la segona jornada de la Christmas Race

El segon dia de competició de la Christmas Race es va veure afectat per la manca de vent. Font: christmasrace.org 

Malauradament, l'anticicló es va fer fort el passat dijous 20 de desembre, i amb ell va desaparèixer el vent.
L'elevada pressió en superfície, amb un màxim de 1028 hPa i un mínim de 1021 hPa, la falta d'isòbares properes entre si, la manca de vent tèrmic i el fet que no s'acostés cap sistema frontal, van impedir que s'establís cap mena de vent en superfície.
En aquest sentit, cal recordar que la diferència de temperatura entre la superfície terrestre i l'aigua del mar, en aquesta època de l'any és molt poc accentuada, la qual cosa evita que apareixi la típica marinada.

Com és normal, la falta de vent és un autèntic hàndicap per a la navegació a vela. Per desgràcia, la segona jornada de competició de la regata Christmas Race es va veure molt afectada per aquest fet i s'hagueren de suspendre les mànegues previstes. No obstant això, cap a les dues de la tarda, l'organització va dirigir la flota a l'aigua perquè hi havia una mínima possibilitat que entrés una mica de vent. Finalment, però, una hora més tard es va donar per acabada la jornada.
Segons l'estació meteorològica ubicada al nucli antic de Palamós, només es va detectar una ratxa màxima de 11 km/h.

Mapa de pressió en superfície del passat dijous 20 de desembre a les 16:00h. Veiem l'anticicló que ens afectava i la manca d'isòbares, la qual cosa impedia que hi hagués cap mena de flux en superfície.

Cel pràcticament serè el passat dijous 20 de desembre al migdia. Font: http://palamos.cam 

Més dades meteorològiques del passat dijous 20 de desembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,4 ºC (16,3 ºC al passeig del Mar i 14,2 ºC a La Fosca), mínima 6,8 ºC (6,3 ºC al passeig del Mar i 5,5 ºC a La Fosca).
Temps assolellat., al llarg del matí es van veure de 1/8 a 4/8 Ci i Ac, a més de 0/8 a 3/8 Cu., a la tarda cel serè o 1/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent en calma o vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ESE, ENE i SE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 15:30h bufà vent del E i SE, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h s'observà vent del O, OSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 11 km/h NO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, lleugera mar de fons., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,13 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1028 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 87 %, mínima 63 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, núvols prims i absència de vent, el passat dijous 20 de desembre al matí. A l'esquerra de la imatge veiem una columna de fum que puja recte degut al vent en calma.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 20 de desembre al Baix Empordà, es veu com va experimentar una baixada més o menys important respecte el dimecres. Aquesta baixada de la temperatura es va produir perquè, a diferència del dia abans, aquest cop no va entrar garbí aponentat, a més, a uns 850 hPa va aparèixer una massa d'aire més freda (el dimecres hi havien isos de 5 ºC i el dijous isos de 1,9 ºC), segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 3,5 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro baixà 3,3 ºC i a Monells va descendir 2,9 ºC.
A Palamós la màxima descendí 3,8 ºC.
En aquest sentit, els 16,3 ºC registrats al Passeig del Mar de Palamós van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,2 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va baixar amb major o menor intensitat, respecte el dimecres.
A Castell d'Aro la mínima va descendir 3,7 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà baixà 3,4 ºC i a Monells descendí 2,7 ºC.
A Palamós va baixar 3,3 ºC.
Els 0,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 20 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,1 ºC (3,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,7 ºC (1,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,7 ºC (2,5 ºC)., Torroella de Montgrí 15,2 ºC (3,6 ºC)., Monells 14,7 ºC (0,6 ºC).

Temps assolellat el passat dijous 20 de desembre a les 15:02h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.