Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 14 de desembre del 2018

Dimarts 11 de desembre: apareix un martinet blanc a la platja Gran de Palamós

Martinet blanc (Egretta garzetta) observat al racó de la platja Gran de Palamós, el passat dimarts 11 de desembre al migdia.

Quan queda lluny el bullici de l'estiu, l'estabilitat anticiclònica i la tranquil·litat pròpia que presenten les platges del litoral palamosí durant l'hivern (sobretot entre setmana), permeten veure algunes imatges insòlites, gairebé impensables durant la resta de l'any.
El passat dimarts 11 de desembre vaig poder observar la bonica estampa que ens deixava un martinet blanc (Egretta garzetta) pescant al racó de la platja Gran, talment com si em trobés als Aiguamolls de l'Empordà.
Aquesta platja urbana no va suposar cap impediment per aquest ocell difícil de veure a la nostra població.

El martinet blanc (Egretta garzetta) és un gràcil ocell que fa uns 65 cm de llarg, tot de color blanc amb el bec llarg i negre. Les potes també són negres, però els peus són de color groc.
En època de cria els adults tenen un plomall llarg i penjant del clatell.

S'alimenta de peixos petits, granotes i invertebrats aquàtics. Té un característic comportament anomenat "foot-trembling", consistent a fer tremolar el peu a l'aigua per fer sortir les seves preses i pescar-les.
Fa el niu dalt dels arbres o entre la vegetació dels aiguamolls. Viu a les zones humides del litoral i a la vora dels grans rius i estanys, amb vegetació poc densa i alta. A Catalunya el podem trobar tot l'any als Aiguamolls de l'Empordà i al Delta de l'Ebre, tot i que hi ha martinets blancs que migren.
La femella pon entre 3 i 6 ous de color blau verdós pàl·lid que són incubats pels dos adults entre 21 i 25 dies.
Els pollets marxen del niu al cap de 3 setmanes, tot i que comencen a volar cap als 35 dies.

Es passa llargues estones quiet esperant veure alguna presa; un cop la veu estira el coll i llença el seu bec amb molta precisió. Vola amb força movent lentament les ales; quan vola té el coll recollit entre les espatlles, les ales corbades i les potes estirades.
És un ocell gregari que viu en petits grups.

Martinet blanc (Egretta garzetta) observat al racó de la platja Gran de Palamós, el passat dimarts 11 de desembre al migdia.

El martinet blanc (Egretta garzetta) no s'ha de confondre amb l'esplugabous (Bubulcus ibis)

Tots dos són ocells blancs de mida similar que volen amb el coll plegat de forma característica i per això es poden confondre. Amb una mica de pràctica, però, es poden identificar bé.

Si li veieu els peus grocs, és un martinet blanc sense dubte, però moltes vegades això no és visible per la distància o perquè els peus poden estar bruts de fang. En aquest cas la silueta dels dos ocells ajuda a diferenciar-los bé. Al vol, el martinet blanc és més angulós, el seu llarg bec negre surt projectat cap endavant, el coll forma un plec més marcat i les potes llargues sobresurten força. L'esplugabous és més compacte, el bec ataronjat és més curt i gruixut, el plec del coll és més suau i el vol més pausat.

La silueta amb el coll llarg del martinet és molt característica, mentre que l'esplugabous, més petit, té un aspecte més rodanxó.
L'esplugabous es pot veure tot sovint formant petits estols a les àrees agrícoles que envolten Palamós i la vila veïna de Calonge (es solen posar sobre la bola del Fòrum), sobretot quan es llauren els camps.
A l'esplugabous li agrada seguir els tractors mentre treballen, i molts cops també es posa al damunt de les ovelles quan estan pasturant.

Esplugabous observats a Calonge.

Martinet blanc (Egretta garzetta) observat al racó de la platja Gran de Palamós, el passat dimarts 11 de desembre al migdia.

Dades meteorològiques del passat dimarts 11 de desembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,8 ºC (16,2 ºC al passeig del Mar), mínima 6,4 ºC (5,6 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel bàsicament assolellat., al llarg del matí es van veure de 2/8 a 4/8 Ci, juntament amb algun núvol baix anecdòtic, de 0/8 a 1/8 Sc i St., a la tarda s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci, Cs i deixants dels avions, a més de 0/8 a 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent de direcció NO, NNO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 14:30h va bufar vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent de direcció S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del NO, NNO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h, de 0,94 metres a les 18:00h i de 0,7 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1025 hPa, mínima 1019 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 66 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i núvols alts, amb l'estenedor de xarxes en primer pla, el passat dimarts 11 de desembre al migdia.

Posta de sol enterbolida per l'arribada d'abundants núvols alts, el passat dimarts 11 de desembre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

En un altre ordre de coses, si comparem la temperatura màxima del passat dimarts 11 de desembre amb la del dilluns, es veu com al Baix Empordà va tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica analitzada.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 1,9 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va pujar 0,1 ºC i a Torroella de Montgrí no va variar.
A Palamós va baixar 1,3 ºC.
En aquest sentit, els 16,2 ºC del Passeig del Mar de Palamós van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,8 ºC que vàrem tenir a Palamós (nucli antic) van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va baixar de forma més o menys remarcable a tot arreu, respecte el dilluns, degut al cel ras i a l'absència de vent. Aquest fet va deixar la primera mínima negativa de la temporada cap a l'interior de la comarca.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 2,9 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí descendí 2,2 ºC i a Monells baixà 1,9 ºC.
A Palamós la mínima fou 2,3 ºC més baixa.
Els -0,2 ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 11 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,7 ºC (3,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,8 ºC (1,3 ºC)., Torroella de Montgrí 14,7 ºC (1,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,4 ºC (-0,2 ºC)., Monells 14,3 ºC (0,0 ºC).

Més fotos del passat dimarts 11 de desembre amb el martinet blanc com a clar protagonista