Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 de desembre del 2018

Resum meteorològic dels dies 26, 27, 28 i 29 de desembre

Escletxa de sol entre els núvols baixos que hi havien el passat divendres 28 de desembre a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

El típic anticicló hivernal va garantir i mantenir una gran estabilitat meteorològica durant els dies 26, 27, 28 i 29 de desembre.
Després del descens transitori que va tenir la humitat relativa en superfície durant el dia de Nadal, els dies posteriors recuperaren l'elevada humitat, i amb ella va reaparèixer l'abundant rosada que humitejà les superfícies exposades a la intempèrie.
Una de les petites novetats que van esdevenir al llarg d'aquelles jornades va ser l'aparició d'abundants núvols baixos, sobretot el dia 28, i en menys mesura el dia 27. Aquests núvols baixos també es presentaren en forma de boirines que reduïen la visibilitat, especialment a primeres hores del matí del divendres 28 de desembre.
Un altre dels efectes d'aquests núvols baixos, va ser l'ocultació de l'acció solar, la qual cosa provocà que el divendres hi hagués una temperatura màxima de 12,8 ºC, un valor propi de l'hivern.
D'altre banda, la manca de vent que hi va haver els dies 27, 28 i 29 de desembre, va provocar que hi hagués mar plana o arrissada, no obstant això, el dia 26 hi va haver una mica de garbí que aixecà marejol.

Si mirem més detalladament els paràmetres meteorològics esdevinguts en aquest període a l'estació meteorològica ubicada al nucli antic de Palamós, veiem que la temperatura màxima més elevada foren els 14,7 ºC del dimecres 26, per contra, la màxima més baixa van ser els 12,8 ºC del divendres 28.
En relació a la temperatura mínima, el valor més baix foren els 5,7 ºC enregistrats el dissabte 29 de desembre, en canvi, el valor més elevat van ser els 6,9 ºC del dimecres 26 i el dijous 27.

Pel que fa a la pressió en superfície, la pressió més alta van ser els 1030 hPa del passat dimecres 26 de desembre, per contra, la pressió més baixa foren els 1025 hPa del passat dijous 27.

Així mateix, la humitat relativa més elevada va esdevenir el divendres 28 de desembre, amb un màxim del 96 %, en canvi, la humitat relativa més baixa va tenir lloc el passat dissabte 29 de desembre, amb un mínim del 78 %.

Finalment, la ratxa màxima de vent van ser els 31 km/h que hi van haver el dimecres 26 de desembre. La ratxa mínima de vent foren els 13 km/h dels dies 27 i 28.

Només cal afegir que degut a l'abundant rosada es van acumular 0,2 mm el divendres 28 de desembre. 

Núvols baixos tapant el cel, boirina i columna de fum d'una crema agrícola, el passat divendres 28 de desembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)