Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 1 de desembre del 2018

Vistes des del rascacels estalinista de Riga


Aquest imponent edifici d'estil estalinista, es troba a l'exterior del nucli històric, molt a prop del Mercat Central. Va ser el primer gratacels de Riga i fou  conegut com "el pastís d'aniversari de Stalin".
Potser us serà familiar, ja que si heu visitat la capital de Polònia, podeu veure que és molt similar a l'edifici del Palau de la Cultura i la Ciència de Varsòvia.
A la planta 17 hi ha una terrassa oberta al públic que ens ofereix unes espectaculars vistes de la ciutat des de 65 metres d'altura. A més, a la planta baixa de l'edifici també es troba una sala de concerts.

L'edifici acull l'Acadèmia de les Ciències i va ser construït després de la Segona Guerra Mundial, entre el 1953 i el 1961, com un regal dels obrers i camperols de l'URSS a Letònia. Està decorat amb falçs i martells i altres motius comunistes, així com ornaments populars i motius de Letònia.
Amb 108 metres d'alt, l'edifici va ser dissenyat pels arquitectes Osvalds Tīlmanis, Vaidelotis Apsītis i Kārlis Plūksne.

La idea inicial era construir una casa de granja col·lectiva. S'hi haurien d'haver instal·lat un centre d'ensenyament agrícola, dues sales de conferències i laboratoris educatius. També es van planificar sales d'exposicions, una biblioteca i un hotel per 320 hostes al cim de la torre. La sala principal de conferències hauria d'haver estat decorada amb retrats de corifeu de la ciència russa i soviètica i la pintura del sostre estaria dedicada a la grandiosa alegria de la vida soviètica.

No obstant això, aquestes idees es van quedar en un calaix. Quan la construcció estava arribant a la seva fi, ja després de la mort de Stalin, es va fer evident que els agricultors col·lectius no podrien administrar l'edifici. D'altra banda, en aquest moment el nou líder de la Unió Soviètica, Nikita Khrushchev, va decidir que la ciència agrícola havia de desenvolupar-se a les zones rurals i no en un edifici situat a la capital. Un cop acabada la seva construcció, l'edifici va ser posat a disposició de l'Acadèmia de les Ciències de la República Socialista Soviètica de Letònia (actual Acadèmia de les Ciències de Letònia).

Per fer l'edifici de l'Acadèmia de Ciències, es van utilitzar unes estructures de formigó armat prefabricades de forma inèdita a l'URSS per a la construcció d'edificis de gran alçada. L'estructura compositiva, amb formes de tipus escala era similar a la de molts edificis de l'època.
L'edifici també té diverses sales de conferències, la més gran de les quals té uns 400 seients. L'acabat exterior de l'edifici és de plaques de pedra natural i artificial, que van ser portades per separat des de Rússia.