Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de maig de 2019

Dilluns 29 d'abril: la setmana s'inicia amb poques novetats, però ve un canvi de temps

Escletxa de sol il·luminant els contraforts de les Gavarres, al voltant de la vall de Calonge, el passat dilluns 29 d'abril a primeres hores del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

El passat dilluns 29 d'abril ens va portar molt poques novetats meteorològiques. Un dia més, el cel va lluir la seva cara més variable, tal com pertoca en aquesta època de l'any.
Al llarg de tota la jornada es va poder observar com en qüestió de pocs minuts la coberta nuvolosa anava variant, la qual cosa deixà alguna imatge curiosa com la que podeu observar a l'encapçalament.
L'obertura d'alguna escletxa de sol entre els núvols baixos a primeres hores del matí, va mostrar-nos un genuï quadre de llums i ombres en el paisatge que envolta la badia de Palamós, amb zones parcialment il·luminades que destacaven respecte les zones amb ombra, talment com si fos una pintura realitzada per una mà misteriosa.

D'altra banda, els núvols abundants que hi hagueren de matinada, van fer que la temperatura mínima fos força més elevada que la del dia anterior en alguns indrets. L'exemple més destacat el trobem a Castell d'Aro. En aquesta població van tenir una mínima 3,4 ºC més elevada que l'assolida el diumenge (diumenge 7,7 ºC i dilluns 11,1 ºC).
Així mateix, l'existència d'algunes clarianes, sobretot entre el migdia i primeres hores de la tarda, va permetre que la temperatura màxima també fos més alta que la del dia abans. Això va deixar molts registres d'entre 19-21 ºC. A les Olives van tenir 21,2  ºC de màxima, a Monells 20,3 ºC, a La Tallada d'Empordà 19,4 ºC, a Sobrestany 19,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà 19,3 ºC.

Mapa de superfície amb precipitacions previst per demà divendres 3 de maig a les 17:00h. Veiem una taca blava al damunt de Catalunya, sobretot cap al nord-est.

La monotonia meteorològica de les darreres jornades sembla que voldrà desaparèixer en les properes hores. Avui dijous ja tindrem un dia força inestable, amb creixement de nuvolades i un cert descens de la temperatura màxima, sobretot cap a l'interior., a més, el pas d'una línia d'inestabilitat podria deixar-nos algun plugim o petit ruixat a partir del migdia.
El canvi de temps previst per avui dijous serà un petit aperitiu del canvi de temps més important que tindrem demà divendres.
El pas d'un front fred ens ha de portar un dia rúfol, amb predomini dels núvols i possibilitats que pugui ploure en qualsevol moment de la jornada, especialment de cares a la tarda, però s'acumularien pocs litres.
El front obrirà les portes a una massa d'aire fred polar que farà caure el mercuri a tota la comarca, amb especial incidència a l'interior. Aquest canvi de temps de demà vindrà acompanyat amb vent fluixet de tramuntana, amb algun cop moderat, la qual cosa deixaria una sensació de fred encara més marcada.

Temps assolellat i marejol, el passat dilluns 29 d'abril a les 15:17h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Dades meteorològiques del passat dilluns 29 d'abril del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,8 ºC (17,0 ºC a La Fosca i 18,4 ºC al passeig del Mar), mínima 12,8 ºC (11,8 ºC a La Fosca i 12,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel molt variable., al llarg del matí s'observaren de 5/8 a 7/8 Sc, a més de 0/8 a 2/8 Ci i Ac., a partir del migdia obertura de grans clarianes, amb de 2/8 a 5/8 Ci i Ac, a més de 3/8 a 5/8 Cu i Sc. 
Vent: fins les 10:30h s'observà vent del NNO, NO i N, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h hi hagué vent de component S, SSO i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'observà vent del SE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'aprecià vent del S, SSE i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va bufar vent del SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o va quedar vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 05:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols en diferents nivells i clarianes, el passat dilluns 29 d'abril a les 15:00h. Font: http://palamos.cam

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 29 d'abril al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar lleugerament a la major part d'indrets, respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,2 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,8 ºC i a Castell d'Aro pujà 0,2 ºC. A Torroella de Montgrí s'hi donà una excepció, amb una màxima 0,3 ºC més baixa.
A Palamós ascendí 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 21,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,6 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem observar que va tenir comportaments dispars segons el lloc analitzat.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 3,4 ºC respecte el dia abans i a Monells pujà 1,8 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí descendí 0,5 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,3 ºC.
A Palamós va pujar 0,6 ºC.
Els 7,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 29 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,3 ºC (7,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,4 ºC (8,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3 ºC (8,8 ºC)., Torroella de Montgrí 18,8 ºC (7,6 ºC)., Castell d'Aro 18,7 ºC (11,1 ºC).

Mapa de temperatura a 850 hPa d'ahir dimecres 1 de maig a les 14:00h. Veiem que hi havien isos de 8 ºC a sobre la Costa Brava. 

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per demà divendres 3 de maig a les 14:00h. Veiem que hi hauran isos de 3 ºC a sobre la Costa Brava.