Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de maig del 2019

El dolmen i el menhir del Puig ses Forques


A poca distància del nucli urbà de Palamós, però ja dins el terme municipal de Calonge i Sant Antoni, podem veure un dels dòlmens més antics de la comarca.
El dolmen del Puig ses Forques, situat al bell mig de la zona verda de la urbanització homònima, es calcula que pot tenir uns 6.000 anys d'antiguitat (4.000-3.500 a C.).
Les excavacions arqueològiques realitzades en aquest monument megalític han permés recuperar 1 fragment de vas campaniforme, 1 fragment de vas carenat, fragments de ceràmica informes, fragments d'ossos i dents humanes, ascles de sílex, 17 grans o peces de collar d'esteatita i 1 penjoll de pissarra perforat.
A uns 25 metres al nord del dolmen també hi ha el menhir del Puig ses Forques. Aquest interessant menhir és una estela de granit, amb 19 cassoletes insculpides, i també presenta una escotadura a la seva part superior. Amida 2 metres d'alçada per 1 metre d'ample i 70 centímetres de gruix. Es calcula que pot tenir la mateixa edat que el dolmen proper.





Bibliografia: Dòlmens coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i la Selva. Pau Roig Ros i Xavier Niell Ciurana. Col·lecció d'edicions Revista del Baix Empordà