Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 31 de maig del 2019

Onades als arrossars

Onades en un camps d'arròs de Pals i el massís del Montgrí al fons, el passat diumenge 26 de juny.

Les darreres setmanes hem pogut comprobar com els arrossars de Pals, Torroella de Montgrí i Fontanilles s'han anat inundant, una acció que sol tenir lloc abans de la sembra d'aquest cereal tan preuat i únic.
Quan no hi ha vent, aquest paisatge genuí de la plana del Baix Empordà es converteix en un autèntic mirall on s'hi reflecteix el cel i el paisatge. No obstant això, quan la tramuntana bufa fort, la superfície aquàtica es veu alterada i es formen onades, talment com si fos un mar o un estany, la qual cosa encara fa més curiós l'espectacle dels camps inundats.

El cicle del cultiu de l'arròs comença al gener. En aquest mes hivernal es llaura la terra per preparar el terreny per a la nova sembra.
A principis de maig s'inunden els camps i als volts de juny es planta l'arròs. Al cap de dues o tres setmanes s'eixuguen els camps per treure'n les males herbes i llavors es tornen a inundar.
Durant l'estiu el gra madura i llavors es necessari que hi hagi aigua al camp, però és bo que caigui poca pluja. També cal controlar l'aigua que entra als camps i la que marxa pel rec d'escórrer, per tal de tenir uns bons nivells d'inundació. Si ho hi ha cap entrebanc, entre finals de setembre i mitjans d'octubre s'haurà de segar.