Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 de maig del 2019

Dissabte 11 de maig: la nova càmera web de Palamós s'estrena amb pluja

Imatge captada per la nova càmera web de Palamós, el passat dissabte 11 de maig a la tarda. Veiem el Festival Palamós Terra de Mar i gent passejant amb paraigües per culpa de la pluja que queia.

El passat cap de setmana Palamós va estrenar una nova càmera web on podrem veure una part del nostre municipi.
El web municipal www.palamos.cat ens mostra una de les imatges turístiques més reconegudes, com és el de la façana marítima captada des del port de la vila, amb la façana portuària del barri vell, amb les escales del Casino, la plaça Murada i el campanar de l'església de Santa Maria, per un costat, i la platja Gran i el port, per l'altre.

Mitjançant una càmera que s'ha instal·lat a la teulada del Museu de la Pesca, ubicat al port pesquer, i damunt el seu extrem sud, es permet tenir una perspectiva privilegiada per captar en directe aquestes imatges.
L'interès de l'Ajuntament de Palamós ha estat el de poder situar aquesta càmera en un indret proper a la façana marítima que forma el barri vell, i on el port i la platja també fossin els protagonistes de la imatge turística que es captés.

Tot i que la imatge habitual que emetrà la càmera serà el de la platja Gran, amb el barri vell i el campanar de l'església de fons; la càmera pot girar 360º sobre el seu eix amb la possibilitat d'obtenir imatges també dels creuers turístics atracats al port o de la dàrsena pesquera.

Els usuaris del web municipal podran visualitzar aquesta imatge turística de Palamós en qualsevol moment del dia, coneixent en directe i de manera còmoda l'estat meteorològic, però també de tenir, en moments puntuals de l'any, una imatge general d'algunes de les activitats festives o populars que es puguin realitzar en aquest àmbit, com els actes de la Festa Major amb l'ambient de les parades de fira que s'ubiquen al costat de la platja Gran, l'activitat Mar de Birres, que es fa al racó de la platja, entre molts d'altres.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 11 de maig a les 18:54h. Veiem ruixats intensos a prop de Palamós. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 11 de maig a les 19:06h. Veiem ruixats intensos a prop de Palamós. 

El passat dissabte 11 de maig, tot i que vàrem tenir un matí-migdia molt tranquil i amb grans clarianes, la tarda ens va portar alguns ruixats intensos que feren la guitza al festival mariner Palamós, Terra de Mar.
El pas d'un solc d'aire fred en alçada, amb isotermes de -21 ºC a 500 hPa, va deixar-nos una tarda molt inestable. Els cúmuls gruixuts van anar tapant el cel de forma progresiva a partir del migdia., primer de forma tímida, després de forma més descarada, amb cel amenaçador.
Les grans nuvolades que van crèixer al prelitoral i interior de Girona, van anar desplaçant-se fins a la costa baix-empordanesa a mesura que avançava la tarda i acabaren per afectar el susdit festival mariner.

Encara que un principi només caigueren quatre gotes entre quarts de sis i les sis de la tarda, entre quarts de set i quarts de vuit van arribar potents Cumulus congestus que descarregaren precipitacions a estones intenses, però de curta durada. En total, a la nostra vila es van recollir 8,2 mm a La Fosca, 6,2 mm al passeig del Mar i 5,6 mm al nucli antic de Palamós.
La inestabilitat primaveral també es va prodigar a la major part de la comarca i la regada fou general i més o menys destacada.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dissabte 11 de maig, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 10,3 mm., Monells 10,2 mm., Palafrugell 8,8 mm., Palafrugell-Pi Verd 6,8 mm., Calonge 5,4 mm., Les Olives 4,8 mm., Torroella de Montgrí 4,7 mm., La Tallada d'Empordà 4,3 mm., Verges 4,2 mm., Bellcaire d'Empordà 3,2 mm., Sobrestany 2,8 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,3 mm.

Cel ennuvolat observat el passat dissabte 11 de maig. Font: http://www.palamos.cat/

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa, el passat dissabte 11 de maig a les 20:00h. Veiem el solc d'aire fred que ens va creuar, amb isotermes de -21 ºC a 5680 metres d'altura.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 11 de maig del 2019 a Palamós., temperatura màxima 19,3 ºC (21,0 ºC al passeig del Mar i 20,3 ºC a La Fosca), mínima 13,4 ºC (12,4 ºC al passeig del Mar i 12,5 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb molta variabilitat, típicament primaveral., al matí hi van haver grans clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Ci, Cc i Ac, a més de 0/8 a 4/8 Cu., a la tarda s'observaren de 0/8 a 4/8 Ci, As i Ac, a més de 4/8 a 8/8 Cu, Sc i St, pluja, ruixat intens, tènue arc de Sant Martí.
Vent: fins les 13:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció S, SSO i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h s'aprecià vent del N i NNO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 31 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,52 metres a les 12:00h, de 0,82 metres a les 18:00h i de 2,46 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,06 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 54 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Pluja caient sobre la badia de Palamós el passat dissabte 11 de maig a la tarda. Imatge captada per la càmera web de http://palamos.cam

Pluja caient sobre la badia de Palamós el passat dissabte 11 de maig a la tarda. Imatge captada per la càmera web de http://palamos.cam

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 11 de maig al Baix Empordà, es veu que els registres van tenir comportaments dispars segons l'indret que analitzem, respecte el divendres.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 2,9 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va pujar 0,8 ºC i a Castell d'Aro no va canviar.
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,2 ºC més alta.
En aquest sentit, els 23,4 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 19,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va pujar de forma més o menys destacada a quasi totes les estacions meteorològiques que normalment mirem.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 3,1 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 2,7 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 1,4 ºC. A Monells hi va haver una excepció, amb una mínima 0,4 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 0,3 ºC.
Els 7,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 11 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 23,4 ºC (12,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,6 ºC (9,5 ºC)., Monells 22,1 ºC (7,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,7 ºC (10,9 ºC)., Castell d'Aro 21,4 ºC (12,9 ºC).

3 imatges més de la nova càmera de Palamós. Imatges captades després de la pluja del passat dissabte




Posta de sol del passat dissabte 11 de maig. Imatges captades per la càmera de http://palamos.cam