Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 de maig de 2019

Diumenge 26 de maig: tramuntana reescalfada i núvols curiosos

Curiosos Altocumulus lenticularis undulatus observats el passat diumenge 26 de maig des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

El passat diumenge 26 de maig vàrem gaudir d'uns celatges espectaculars.
La presència d'una àrea de baixa pressió al Mediterrani central, amb un mínim de 1008 hPa en superfície al sud d'Itàlia, i l'entrada de l'anticicló de les Açores a l'oest de la península Ibèrica, va generar un fort gradient isobàric sobre la nostra àrea geogràfica.
Com és habitual, aquesta situació va portar una situació de nord al golf de Lleó, amb vent intens de tramuntana.
A la nostra vila, la tramuntana va bufar de forma persistent durant tota la jornada electoral, assolint una velocitat mitjana de 25-30 km/h al matí, ratxa màxima 63 km/h., a més a més, el vent ens arribà reescalfat.
D'altra banda, el vent del nord i la presència d'una capa d'humitat relativa que oscil·lava entre el 60 i el 70 % a uns 3000 metres d'alçada a sobre del Pirineu, van crear les típiques ones de muntanya o núvols de vent a sotavent de la serralada pirinenca.
Feia molt temps que la vila palamosina no gaudia d'un espectacle com aquest, format per tot un reguitzell de núvols realment curiosos que aixecaren expectació. Entre d'altres, sobservaren Altocumulus lenticularis undulatus i també ones de Kelvin-Helmholtz.

En un altre ordre de coses, el temps assolellat i el vent reescalfat van mantenir la temperatura màxima per la banda alta del termòmetre. Els valors més elevats enregistrats a la nostra comarca van ser els 26,4 ºC de Castell d'Aro, els 25,7 ºC de Palamós-Passeig del Mar, els 25,6 ºC de Calonge, els 25,5 ºC de Monells, els 24,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols o els 24,9 ºC de La Bisbal d'Empordà, entre d'altres registres.
Pel que fa a la temperatura mínima, el vent es va encarregar de deixar-nos una nit poc freda. De fet, només van faltar dos graus centígrads perquè a Torroella de Montgrí hi hagués la primera nit tropical d'aquest any. En aquesta població van assolir una mínima de 18,0 ºC.
A Palamós també vàrem tenir una mínima força alta per l'època de l'any, amb 17,4 ºC. Altres registres de temperatura mínima notablement elevats foren els 17,2 ºC de Bellcaire d'Empordà o els 17,1 ºC de Sobrestany.
Així mateix, cal remarcar que la tramuntana va afluixar molt a partir del vespre-nit. Això va fer que la temperatura mínima de la jornada tingués lloc a darrera hora del dia en els indrets arrecerats del vent i, a més, aquesta va ser més baixa que la del dia anterior.
En el indrets on la tramuntana no va desaparèixer del tot, com a Palamós mateix o a Torroella de Montgrí,  la temperatura mínima va ser més alta que l'assolida el dissabte.

Ones de Kelvin-Helmholtz sobre la platja Gran  de Palamós, el passat diumenge 26 de maig al migdia. Aquesta mena d'onades apareixen a la superfície de contacte entre dues capes d'aire de diferent densitat i que es mouen a diferent velocitat. En un primer moment, les dues capes que es troben l'una sobre l'altra amb diferents característiques de densitat no es barregen. En el moment en què es mouen a velocitats o amb direccions diferents, la superfície de fricció entre les dues capes es deforma fins a formar espirals. Si la fricció continua, l'espiral pot quedar deformada i diluïda.

Bonics Altocumulus lenticularis undulatus sobre la badia de Palamós, el passat diumenge 26 de maig. Al fons veiem el creuer Discovery 2 amarrat al moll Fèlix Ribera (vegeu notícia de Ràdio Palamós

Més dades meteorològiques del passat diumenge 26 de maig del 2019 a Palamós., temperatura màxima 24,4 ºC (25,7 ºC al passeig del Mar i 24,4 ºC a La Fosca), mínima 17,4 ºC (17,4 ºC al passeig del Mar i 17,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Ac, a més de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda es van veure de 0/8 a 2/8 Cu i Sc, a més de 1/8 a 3/8 Ac.
Vent: fins les 09:00h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors va bufar vent del N, NNO, NO i ONO, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va aparèixer vent del N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 63 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, blancalls a poca distància de terra., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 12:00h i de 1,88 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,16 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1015 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 62 %, mínima 38 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Curiosos Altocumulus lenticularis undulatus observats el passat diumenge 26 de maig des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Temps assolellat al passeig del Mar de Palamós i parades de la 13a trobada de motos de Palamós, el passat diumenge 26 de maig. Vegeu notícia

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 26 de maig al Baix Empordà, es veu com va pujar de manera poc destacada respecte el dia abans, a gairebé totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,4 ºC respecte el dissabte, a Monells pujà 1,3 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 1,1 ºC. A Castell d'Aro hi hagué una excepció, amb una màxima tan sols 0,1 ºC més baixa.
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,7 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 26,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,5 ºC de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va experimentar comportaments diferents segons el punt que analitzem, respecte el dissabte.
A Monells la mínima va descendir 3,7 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà descendí 2,5 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 4,1 ºC i a Castell d'Aro pujà 0,3 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 2,7 ºC més alta.
Els 9,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,0 ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 26 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 26,4 ºC (14,2 ºC)., Monells 25,5 ºC (9,3 ºC)., Torroella de Montgrí 25,3 ºC (18,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 24,9 ºC (12,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,9 ºC (11,0 ºC).

Més fotos del passat diumenge 26 de maig