Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 de maig del 2019

Diumenge 5 de maig: tramuntanada primaveral

La tramuntanada del passat diumenge 5 de maig va aixecar un fort onatge al nord del cap de Begur. Imatge captada des de la punta Espinuda (Begur).

La tramuntana va bufar amb força durant el passat diumenge 5 de maig.
El petit front generador de les quatre gotes que van caure al punt de la mitjanit de dissabte a diumenge, va obrir les portes a una tramuntanada prou notable que entrà de forma sobtada.
A la nostra vila les minces precipitacions deixaren 0,8 mm a La Fosca, 0,4 mm al nucli antic de Palamós i 0,2 mm al Passeig del Mar.
El fort gradient isobàric que es va establir entre l'anticicló de les Illes Britàniques, amb un màxim de 1030 hPa sota el seu centre, i la pertorbació que es va formar al golf de Gènova, amb un mínim de 993 hPa, va provocar una situació de tramuntanada o gropada encesa al golf de Lleó.
A Palamós, la tramuntanada va bufar de forma persistent fins a primeres hores de la tarda, a uns 30 km/h de mitjana, ratxa màxima 81 km/h. Després d'una breu entrada de vent de component sud entre les 15:00h i les 18:30h, la tramuntana es va entaular de nou a uns 20-25 km/h de mitjana.

Així mateix, el fet que la tramuntana bufi de terra cap a mar a la nostra zona costanera, provocà que tan sols hi hagués marejol al litoral palamosí, però a poca distància de terra s'observaren molts blancalls.
Les fotos que podeu veure en aquest article ens mostren la forta alteració marítima que hi havia al nord del cap de Begur, a la platja de Pals, a la punta Espinuda i a la platja del Racó (Begur), i al davant de l'Estartit, a prop de Illes Medes.
En aquest indret la tramuntana té un recorregut més llarg per sobre del mar i les onades poden crèixer, a diferència del nostre sector costaner, la qual cosa ens indica les diferentes condicions que té l'estat de la mar a la nostra comarca en un mateix dia, depenent de l'orografia i la situació meteorològica que ens afecti.
Així mateix, mar endins, al davant del cap de Begur, la tramuntanada va aixecar un onatge significant de 4,1 metres a les 12:00h i una alçada màxima de 7,73 metres a les 20:00h.

Ratxes de vent del nord registrades a l'Empordà el passat diumenge 5 de maig, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 120 km/h., Torroella de Montgrí 100 km/h., Bellcaire d'Empordà 97 km/h., Verges 92 km/h., Llançà 91 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 89 km/h., Castelló d'Empúries 83 km/h., Figueres 81 km/h.

La tramuntanada del passat diumenge 5 de maig va aixecar un fort onatge al nord del cap de Begur. Imatge captada des de la punta Espinuda (Begur).

La tramuntanada del passat diumenge 5 de maig va aixecar un fort onatge al nord del cap de Begur. Imatge captada des de la punta Espinuda (Begur).

Més dades meteorològiques del passat diumenge 5 de maig del 2019 a Palamós., temperatura màxima 18,8 ºC (20,0 ºC al passeig del Mar i 18,9 ºC a La Fosca), mínima 8,4 ºC (8,3 ºC al passeig del Mar i 8,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament asserenat, amb algun núvol baix anecdòtic, de 0/8 a 2/8 Sc i St al migdia-tarda.
Vent: fins les 08:00h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 30 km/h de mitjana., a partir de llavors va bufar vent del N, NNO i NO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h bufà vent del N, NNO i NO, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del S, SSO i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h bufà vent del N, NNO i NO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va aparèixer vent del N, NNO i NO, a 25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 81 km/h N.
Estat de la mar amb marejol, molts blancalls a poca distància de la costa., mar endins hi havia de maregassa a mar brava (onatge sig. de 3,75 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,1 metres a les 12:00h i de 3,75 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,73 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 65 %, mínima 17 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 5 de maig a les 00:00h. Veiem algun plugim al damunt de Palamós i en altres indrets.

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 5 de maig a les vuit menys deu minuts del matí. Veiem la situació anteriorment descrita.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat diumenge 5 de maig a les vuit del matí. Veiem la potent irrupció d'aire fred polar que abraçà bona part d'Europa. 

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 5 de maig al Baix Empordà, es veu com va baixar lleugerament a l'interior, però a la costa ascendí un xic degut a l'inexistència de vent de mar.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 1,7 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,2 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 1,1 ºC. No obstant això, a Palamós vàrem tenir una màxima 0,2 ºC més elevada i Castell d'Aro pujà 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 20,3 ºC de Calonge i de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,5 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, cal destacar que la tramuntana va fer que la temperatura mínima fos una mica més alta que l'enregistrada el dia abans a la major part de poblacions. Malgrat tot, la sensació de fredor va ser molt més acusada, degut a l'efecte del vent i a la presència d'una massa d'aire polar a uns 850 hPa, amb isotermes de 0 a -2 ºC (vegeu mapa superior) a primera hora del matí.
A Monells la mínima va ascendir 2,0 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 1,0 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 2,3 ºC més baixa.
Els 5,5 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 5 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 20,3 ºC (7,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,7 ºC (6,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,1 ºC (7,2 ºC)., Monells 19,1 ºC (5,5 ºC)., Torroella de Montgrí 19,0 ºC (8,0 ºC).

Més fotos del passat diumenge 5 de maig