Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de setembre del 2019

Dijous 19 de setembre: petit descens del mercuri i tempestes a l'interior de Girona

Temps assolellat i clavells de moro florits a la vora de la rotonda del port de Palamós, el passat dijous 19 de setembre al migdia.

El passat dijous 19 de setembre hi va haver una repetició de la jugada.
Per segon dia consecutiu, els Cumulonimbus van crèixer amb determinació a l'interior de les Comarques Gironines, especialment a prop dels sistemes muntanyosos.
La permanència d'un marcat solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -13 a -15 ºC a 500 hPa, l'escalfament del sòl i la formació d'una àrea de convergència de vents, van ser els encarregats de fer disparar els núvols de tempesta. No obstant, un cop més, a la nostra vila tan sols va arribar una extensa enclusa de tempesta, la qual va cobrir el cel poc abans de la posta de sol i ens deixà un bonic joc de llums i ombres.
Les nuvolades es van veure a la llunyania a partir del migdia, mirant cap a l'horitzó nord-oest, mentre a la nosta vila es gaudia d'un dia de sol i platja, amb alguns intervals de núvols alts i mitgencs. En aquest sentit, cal destacar l'observació de les típiques cabretes o Altocumulus floccus, i alguns Cirrocumulus força bonics.

D'altra banda, el temps assolellat no va evitar un petit descens de la temperatura màxima, respecte el dia anterior.
La presència de gregal i llevant a partir el migdia, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 32 km/h, unit a l'existència d'una massa d'aire més freda a uns 1.500 metres d'altura, s'encarregaren de donar-nos una màxima inferior.
Cal remarcar que el dijous es van detectar isos de 14 ºC a 850 hPa, quan el dia anterior hi havien hagut isos de 17 ºC.
Pel que fa a la temperatura mínima, el vent en calma, l'absència de núvols durant la matinada i la mateixa massa d'aire que hi havia a 1.500 m, també van fer baixar una mica la temperatura en hores nocturnes cap a l'interior de la comarca, però a prop del mar pujà lleugerament.

Cumulonimbus observats des de Palamós, mirant cap a l'horitzó nord-oest, el passat dijous 19 de setembre al migdia. Mentrestant, la gent gaudia de l'ambient assolellat a la platja Gran.

Temps assolellat i alguns altocúmuls, el passat dijous 19 de setembre al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dijous 19 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 25,3 ºC (28,5 ºC al passeig del Mar i 25,3 ºC a La Fosca), mínima 19,4 ºC (18,7 ºC al passeig del Mar i 18,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí es van veure de 2/8 a 4/8 Cc i Ac, a més de 0/8 a 4/8 Sc., a la tarda s'observaren de 1/8 a 6/8 Ci, Ac i As, enclusa de tempesta, cumulonimbus a l'horitzó nord-oest.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors hi hagué vent del N, NNE i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h bufà vent del ENE, NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent del ESE, E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vàrem tenir vent del SSO, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 32 km/h ENE.
Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 84 %, mínima 60 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós, altocúmuls, cirrocúmuls i nuvolades a la llunyania, el passat dijous 19 de setembre al migdia. 

Enclusa de tempesta tapant la posta de sol del passat dijous 19 de setembre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 19 de setembre al Baix Empordà, podem observar que va baixar amb major o menor empenta a totes les estacions meteorològiques habituals, respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va descendir 1,5 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,4 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 1,3 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 1,4 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 29,7 ºC registrats a Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols, de Palamós-La Fosca i Palamós (nucli antic) van ser la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica que analitzem, respecte el dia anterior.
A Monells la mínima va baixar 1,4 ºC respecte el dimecres i a La Tallada d'Empordà va descendir 1,2 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 0,7 ºC i a Palamós pujà 0,2 ºC.
Els 14,6 ºC observats a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 19 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,9 ºC (14,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,8 ºC (14,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,5 ºC (14,9 ºC)., Castell d'Aro 27,2 ºC (17,2 ºC)., Torroella de Montgrí 25,9 ºC (14,6 ºC).

2 fotos més del passat dijous 19 de setembre