Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 18 de setembre del 2019

Diumenge 15 de setembre: la temperatura baixa un xic i una altra posta de sol marronosa

Posta de sol amb polsim del Sàhara, el passat diumenge 15 de setembre.

El passat diumenge 15 de setembre va tenir poca història, meteorològicament parlant. Malgrat tot, encara es va apreciar una lleugera inestabilitat atmosfèrica.
Encara que els nostres baròmetres ens indicaven la presència d'un anticicló, amb un pressió en superfície que es va moure entre un màxim de 1024 hPa i un mínim de 1020 hPa, la DANA ubicada a l'interior de la península Ibèrica ens va enviar una nova línia d'inestabilitat.
A diferència del dia anterior, en aquesta ocasió tan sols hi va haver precipitació inapreciable a Palamós i també a la major part de la comarca, al llarg de la matinada del diumenge. No obstant això, a Monells van caure 0,6 mm i a La Bisbal d'Empordà 0,3 mm, però podria haver plogut més en certs indrets on no hi ha pluviòmetres, ja que les imatges del radar indicaven algun punt vermell.

Així mateix, després que el dia es llevés amb alguns núvols prims i deixants dels avions, la nuvolositat va augmentar de nou poc abans del migdia.
Tot i que el radiosondatge de Barcelona del diumenge a les 13:00h, va detectar isotermes de 17,4 ºC a 850 hPa, quan el dissabte hi havien hagut isos de 16,1 ºC, això no va ser suficient per fer pujar el mercuri amb força.
Els núvols abundants van provocar que la temperatura màxima fos un xic més baixa respecte el dia abans, a tot el Baix Empordà, sense excepció.
Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una màxima 2,0 ºC inferior (dissabte 30,2 ºC i diumenge 28,2 ºC). A Palamós la màxima baixà 1,7 ºC (dissabte 27,5 ºC i diumenge 25,8 ºC).

D'altra banda, el fort vent de component sud que bufava en altura, es va endur ràpidament els núvols gruixuts que deixaren les quatre gotes de la matinada, fins que tan sols quedaren alguns cirrus, cirrostrats i altocúmuls poc destacats. Aquest fet, unit a la manca de vent remarcable, també va deixar-nos una temperatura mínima lleugerament per sota de l'enregistrada el dissabte.
Per exemple, a Monells van assolir una mínima 2,0 ºC més baixa (dissabte 16,0 ºC i diumenge 14,0 ºC). A Palamós la mínima descendí 0,4 ºC respecte el dia anterior (dissabte 19,5 ºC i diumenge 19,1 ºC).

En un altre ordre de coses, la intrusió de polsim del Sàhara que es va detectar el dissabte, es va incrementar encara més durant la jornada dominical. Aquest fet va mantenir el cel de color blanquinós, canviant a color marronós a la sortida i a la posta de sol., a més a més, no es descarta que en els llocs on va ploure hi hagués caigut fang.
Finalment, l'estat de la mar va continuar una mica alterat, a causa de la mar de xaloc, amb onades al voltant del mig metre alçada

Mapa de càrrega de pols a l'atmosfera del passat diumenge 15 de setembre. Veiem que hi havien 954 mil·ligrams per metre quadrat a sobre nostre.

Imatge del radar meteorològic del passat diumenge 15 de setembre a les 02:30h. Veiem que plovia en algun punt del Baix Empordà i en altre indrets del país.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 15 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 25,8 ºC (29,4 ºC al passeig del Mar i 26,0 ºC a La Fosca), mínima 19,1 ºC (18,2 ºC al passeig del Mar i 18,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel molt variable., de matinada cel tapat, roina ip, però els núvols marxaren amb celeritat., al matí van veure's de 2/8 a 6/8 Ci, Cs, Ac i deixants dels avions, a més de 0/8 a 4/8 Cu i Sc, nuvolades mar endins i cortines de precipitació sobre el mar., a la tarda domini del sol, amb de 1/8 a 3/8 Ac, presència de pols en suspensió.
Vent: fins les 13:00h s'aprecià vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NE, NNE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent en calma o vent del NE, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h s'observà vent en calma o vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h NE.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del NE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 61 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocumulus castellanus observats el passat diumenge 15 de setembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Altocumulus floccus observats el passat diumenge 15 de setembre al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 15 de setembre al Baix Empordà, es veu que va baixar amb més o menys força a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,0 ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà baixà 1,5 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,2 ºC.
A Palamós descendí 1,7 ºC.
En aquest sentit, els 30,4 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,8 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima també va experimentar un descens més o menys marcat a tot arreu, respecte el dissabte.
A Monells la mínima va baixar 2,0 ºC respecte el dia precedent, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,9 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,3 ºC.
A Palamós descendí 0,4 ºC.
Els 14,0 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 15 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,5 ºC (14,0 ºC)., Castell d'Aro 28,2 ºC (16,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,9 ºC (14,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,2 ºC (14,6 ºC)., Torroella de Montgrí 26,5 ºC (14,8 ºC).

Posta de sol de color marronós el passat diumenge 15 de setembre.