Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 18 de setembre del 2019

El Cementiri dels Moros (Torrent, Baix Empordà)


El dolmen del Cementiri dels Moros és una galeria catalana en forma de V situada al municipi de Torrent (Baix Empordà),  a l'indret conegut com a Puig Roig.
Malauradament, tal com succeeix massa sovint, aquest important monument megalític es troba completament abandonat, sense senyalització i mig amagat per la vegetació.
Es tracta del dolmen que ha proporcionat més material arqueològic de tot el sector de les Gavarres.
La cambra conserva actualment 7 lloses de suport vertical i un muntant de l'entrada del passadís. També conserva 12 lloses del passadís d'accés. El sepulcre té una llargada de 12,30 m, una amplada de 2,50 m i una alçada d'1,25 m.
El túmul on s'erigeix és de tendència ovalada amb peristàlit d'estructures radials que convergeixen vers la cambra, i un mur concèntric de contenció. Fou construït entre el 3.000-2.500 aC. Es calcula que hi van ser inhumades de 100 a 120 persones.
La família Geli de Begur, propietaris de la finca, el donaren a conèixer a Salvador Raurich, el qual en va publicar una descripció l'any 1923. Dins el monument s'hi han trobat 1.200 peces dentàries, i milers de fragments de terrissa llisa, campaniforme i incisa. També s'hi han localitzat peces de collaret d'esteatita i de cal·laïta; botons d'os perforats en V; vasos diversos; plaquetes rectangulars polides de pissarra verdosa; ganivets de sílex; puntes de sageta de sílex; i fins i tot diverses peces fetes amb petites làmines d'or.
Cal remarcar que la poca duresa de la roca utilitzada per construir-lo (calcària i sorrenca), ha fet que moltes lloses s'hagin erosionat i altres s'hagin trencat.