Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de setembre del 2019

Dilluns 9 de setembre: inici del canvi de temps

Núvols baixos apareguts el passat dilluns 9 de setembre a primeres hores del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

El passat dilluns 9 de setembre va ser un dia d'impàs, a l'espera del brusc canvi de temps que estava a punt d'afectar-nos.
El temps assolellat que vàrem tenir durant bona part de la jornada, amb moltes estones de cel gairebé serè, no feia presagiar que poguessin apropar-se importants novetats meteorològiques. No obstant això, només calia parar atenció a alguns símptomes que van anar apareixent en diferents moments del dia.
De bon matí ja podíem observar alguna pista que quelcom s'estava movent, degut a la presència d'abundants núvols baixos i un nivell d'humitat relativa que assolí un màxim del 82 %.
Cal tenir present que abans de l'arribada d'una pertorbació, sol produir-se un augment de la humitat relativa i l'aparició de núvols baixos, tot i que cal tenir en compte que algunes vegades això no és així. De totes maneres, si aquests primers símptomes van aparellats amb d'altres, com l'aparició de certs gèneres nuvolosos i un descens de la pressió baromètrica, llavors si que podem tenir-los molt presents.
En aquest sentit, la major humitat i aquests núvols baixos del matí, s'uniren a un clar d'escens dels nostres baròmetres al llarg de la jornada, amb un màxim de 1018 hPa i un mínim de 1010 hPa.
Si això no fos prou clarificador, a darreres hores de la tarda i al vespre, s'observaren nombrosos deixants dels avions i l'aparició d'un extens mantell de núvols alts i mitgencs que augmentaren d'oest a est.
Finalment, al punt de la mitjanit de dilluns a dimarts, arribaren les primeres precipitacions. Les quatre gotes de darrera hora del dia van donar 3,4 mm a Castell d'Aro, 1,0 mm a Palamós-La Fosca, 0,2 mm a Palamós (nucli antic), 0,2 mm a Calonge, 0,2 mm a Torroella de Montgrí, 0,1 mm a Monells, a La Bisbal d'Empordà i també a La Tallada d'Empordà.

Pel que fa a la temperatura mínima, la presència d'una capa de núvols baixos al llarg de la matinada, va frenar la pèrdua de calor per radiació, amb la qual cosa els registres experimentaren un ascens força remarcable a tota la comarca, amb l'excepció de Palamós (nucli antic), indret on tingueren una mínima 0,2 ºC més baixa (diumenge 19,1 ºC i dilluns 18,9 ºC).
L'exemple més aclaridor d'aquesta pujada del mercuri en hores nocturnes el trobem a Monells. En aquest indret van obtenir una mínima 3,5 ºC més elevada (diumenge 11,5 ºC i dilluns 15,0 ºC).
En relació a la temperatura màxima, aquesta va procedir de manera distinta, depenent del punt estudiat, a més, els canvis van ser poc significatius a la major part d'estacions meteorològiques.

Núvols en diferents nivells, el passat dilluns 9 de setembre al vespre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 9 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 24,0 ºC (23,7 ºC a La Fosca i 25,4 ºC al passeig del Mar), mínima 18,9 ºC (18,5 ºC a La Fosca i 18,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel molt variable., al matí es van veure de 2/8 a 6/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 2/8 Ac., al migdia s'observaren de 1/8 a 2/8 Cu i Sc., a la tarda hi hagué un progressiu augment nuvolós, amb de 0/8 a 6/8 Ci, Cs, As i deixants dels avions, a més de 1/8 a 3/8 Cu i Sc., a la nit cel tapat, plugim, llamps llunyans sobre el mar. 
Vent: fins les 09:00h vàrem tenir vent del N, NNO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N, NNE i NE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h hi hagué vent de component E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'observà vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent del NNO, NO i N, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h ESE (29 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,41 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 82 %, mínima 52 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del satèl·lit Meteosat del passat dilluns 9 de setembre a les 19:45h. Veiem l'augment nuvolós que hi va haver. 

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 10 de setembre a la 01:50 hora local. Veiem la presència d'un pertorbació, amb un mínim de 1009 hPa sota el seu centre.   

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 9 de setembre al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va experimentar comportaments diferents segons l'indret que mirem, respecte el diumenge.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 1,8 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà no va canviar i a Palamós va pujar 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 25,5 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 22,3 ºC de Palafrugell-Pi Verd es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem dictaminar un ascens més o menys marcat a quasi totes les estacions meteorològiques que analitzem, respecte el diumenge.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 3,5 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 3,4 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 1,7 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 0,2 ºC més baixa.
Els 15,0 ºC que hi hagueren a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 9 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 25,5 ºC (17,3 ºC)., Monells 25,4 ºC (15,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,2 ºC (15,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,2 ºC (16,6 ºC)., Torroella de Montgrí 24,5 ºC (16,4 ºC).