Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 de setembre del 2019

Dijous 5 de setembre: quatre gotes, tramuntana i torna la nit tropical

Cortina de precipitació al damunt del mar, el passat dijous 5 de setembre a primeres hores de la tarda.

El passat dijous 5 de setembre hi va haver una repetició de la jugada, amb un altre canvi de temps que va passar de puntetes per casa nostra.
Tal com va succeir la nit del diumenge anterior, el cel amenaçador tan sols va descarregar quatre gotes a Palamós i també al conjunt de la comarca., a més a més, la poca pluja que va caure aviat es va assecar per culpa de la tramuntana que va entrar.
Per no perdre la tradició, les precipitacions més fortes van tornar a caure al damunt del mar, a poca distància de la costa, malgrat el Cumulonimbus que va crèixer al davant dels nostres nassos i la tronada que s'escoltava a la llunyania.
Aquest canvi de temps poc significatiu va venir de la mà d'un solc d'aire fred en altura, força potent per l'època de l'any, amb isotermes de -13 a -15 ºC a 500 hPa. Per desgràcia, tal com us vaig comentar en un anterior article, el fet que l'aigua del mar estigui força càlida i que aquest fet coincideixi amb aire fred en altura, no és suficient per veure ploure amb força sobre els nostres caps. En aquest sentit, veiem que el vent sec de tramuntana va fer de les seves, disminuïnt de forma molt important el grau d'humitat relativa a les capes baixes i mitjanes de la troposfera. De fet, a prop del sòl, el grau d'humitat relativa va disminuir fins a un mínim del 31 %.
Aquesta manca d'humitat, entre d'altres factors, va impedir que els núvols convectius poguessin crèixer amb força al damunt del Baix Empordà., per contra, l'elevat gradient tèrmic vertical i l'aire càlid i humit situat al damunt del mar, alimentaren una tempesta que descarregà cortines de precipitació molt fotogèniques a poca distància de la línia costanera, entre el migdia i les primeres hores de la tarda.
A la nostra vila, la inestabilitat atmosfèrica només deixà alguna roina inapreciable, però a Castell d'Aro van recollir-se 2,0 mm, a Monells 0,8 mm, a Sant Feliu de Guíxols 0,5 mm i a Calonge 0,2 mm.

D'altra banda, aquest canvi de temps també va portar una variació dels registres termomètrics, respecte el jorn precedent. Sobretot cal remarcar l'evolució que va experimentar la temperatura mínima.
La presència de vent fluixet de component nord i l'existència de núvols baixos durant la matinada, va provocar un ascens molt destacat del mercuri.
Per exemple, a Torroella de Montgrí per ben poc que no tenen una tropical. En aquesta estació de la XEMA ubicada al nord de la comarca enregistraren una mínima 7,9 º superior (dimecres 11,9 ºC i dijous 19,8 ºC).
On si que van patir una nit tropical va ser a Palamós (a totes tres estacions), a Palafrugell-Estadi, a Les Olives, a Bellcaire d'Empordà i a Sobrestany, segons dades de Meteoclimatic.

Pel que fa a la temperatura màxima, els núvols abundants i la presència d'una massa d'aire fresc, amb isotermes de 11 a 13 ºC a 850 hPa, va permetre una devallada més o menys acusada de tots els termòmetres (excepte a Palamós, on la màxima fou 0,2 ºC superior).
On va disminuir més la temperatura màxima va ser a Castell d'Aro, amb un registre 3,7 ºC més baix (dimecres 29,8 ºC i dijous 26,1 ºC).

Cel amenaçador i cortina de precipitació sobre el mar, el passat dijous 5 de setembre a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dijous 5 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 26,6 ºC (27,5 ºC al passeig del Mar i 26,8 ºC a La Fosca), mínima 20,6 ºC (20,2 ºC al passeig del Mar i 20,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí es van veure de 3/8 a 6/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 3/8 Ac., al migdia-primeres hores de la tarda hi van haver de 5/8 a 8/8 Cb, Cu i Sc, a més de 0/8 a 3/8 As i Ac, trons llunyans, plugim inapreciable, cortines de precipitació sobre el mar, encluses de tempesta., a la tarda-vespre van veure's de 4/8 a 7/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 4/8 As i Ac.
Vent: fins les 13:00h hi va haver vent del N, NNO, NNE i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent del N, NNO i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'observà vent del N, NNO i NO, a 25-30 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,93 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 3,75 metres a les 13:00h i de 3,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,72 metres a les 13:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat relativa màxima 67 %, mínima 31 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 5 d'agost a les 15:06h. Veiem algunes precipitacions febles sobre el Baix Empordà, però al damunt del mar hi havia precipitació intensa provinent d'una tempesta.

Mapa de llamps del passat dijous 5 de setembre. Veiem aparat elèctric al damunt del mar, durant la tarda. 

Cel ennuvolat, cortines de precipitació mar endins i poc onatge, el passat dijous 5 de setembre a les 15:31h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 5 de setembre al Baix Empordà, podem observar que va baixar amb major o menor empenta a quasi totes les estacions meteorològiques habituals, respecte el dimecres.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va descendir 3,7 ºC respecte el dia abans, a Monells descendí 2,7 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 2,4 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una màxima 0,2 ºC més alta.
En aquest sentit, els 28,7 ºC registrats a Monells i a La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un ascens més o menys marcat a tot arreu, respecte el dia anterior.
A Torroella de Montgrí la mínima va pujar 7,9 ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va ascendir 6,2 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 4,1 ºC.
A Palamós pujà 3,0 ºC.
Els 13,7 ºC observats a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 5 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,7 ºC (13,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,7 ºC (15,4 ºC)., Torroella de Montgrí 27,8 ºC (19,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,3 ºC (17,6 ºC)., Castell d'Aro 26,1 ºC (16,7 ºC).

Més fotos del passat dijous 5 de setembre