Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 24 de setembre de 2019

Dissabte 21 de setembre: les tempestes descarreguen amb força

Un camp inundat al Pla de sa Nau, el passat dissabte 21 de setembre. Al fons veiem el nucli antic de Sant Joan de Palamós. Les fortes pluges van fer aparèixer alguns antics aiguamolls.

Tal com es preveia, el passat dissabte 21 de setembre vàrem tenir una situació de tempestes que descarregaren pluges intenses, un fet que és o hauria de ser habitual a les acaballes de l'estiu i a la tardor.
El pas de vàries línies d'inestabilitat, causades per la presència d'un important embossament d'aire fred en altura, la presència d'un marcat flux de component est i la formació d'una baixa al Mediterrani occidental, va deixar-nos un rosari de Cumulonimbus que anà desfilant durant el matí i el migdia, al llarg de la costa baix-empordanesa.
A la nostra vila van caure diversos xàfecs que presentaren una intensitat de precipitació molt elevada, amb moments de pluja torrencial. Un cop més, l'elevada intensitat de les pluges i una xarxa d'aigües plujanes que es mostra poc eficient en aquests casos, va provocar les típiques inundacions en els indrets més baixos de Palamós, com per exemple l'àrea del Mercat Municipal i carrers propers.
En aquest sentit, les tempestes causaren vàries incidències. Una de les més destacades va ser la inundació de l'anteriorment mencionat Mercat Municipal o alguns baixos a la platja de la Fosca. També es van espatllar els semàfors de Sant Joan i va caure una branca de grans dimensions al Passeig del Mar., a més a més, les previsions de pluja van fer anul·lar la mostra de cervesa artesana el Mar de Birres i el ball popular que s'havia de fer a la Plaça Pere el Gran.
Així doncs, els intensos xàfecs tempestuosos, a part d'un gran nombre de llamps i trons, ens deixaren un total de 69,0 mm a la zona del Pla de Sant Joan (dada de Josep Ribas), 65,0 mm a Palamós-La Fosca, 63,2 mm a Palamós-Passeig del Mar i 51,8 mm a Palamós (nucli antic).

Més dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dissabte 21 de setembre, segons Meteocat i Meteoclimatic: 
  
Calonge 107,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 103 mm., Castell d'Aro 93,4 mm., Palafrugell 53,6 mm., Palafrugell-Pi Verd 49,6 mm., Torroella de Montgrí 40,4 mm., La Bisbal d'Empordà 37,3 mm., Monells 27,6 mm., La Tallada d'Empordà 26,9 mm., Verges 24,6 mm., Sobrestany 23,8 mm., Les Olives 23,4 mm., Bellcaire d'Empordà 5,6 mm.


Vídeo del Mercat Municipal ple d'aigua el passat dissabte 21 de setembre al matí.

Forta maror observada el passat dissabte 21 de setembre a la tarda. Imatge captada des de Torre Valentina (Calonge i Sant Antoni).

En un altre ordre de coses, el panorama meteorològic també va estar marcat per un notable alteració marítima. El llarg recorregut marítim de les isòbares, va aixecar mar de fons de llevant o  gregal (ENE) al litoral de la Costa Brava Centre.
Les onades es van situar entre els 1,5 i 2 metres d'alçada, superiors mar endins. Segons la boia ubicada al davant del cap de Begur (a unes 19 milles), hi havia una alçada significant de l'onatge de 3,16 metres a les 18:00h i una alçada màxima de 5,16 metres a les 18:00h.

Finalment, també s'ha d'esmentar l'important descens que va experimentar la temperatura màxima respecte el dia anterior, sobretot cap a l'interior de la comarca, a causa dels núvols, les precipitacions i l'arribada d'aire fred, a més a més, els registres van obtenir-se de matinada, en comptes de donar-se al migdia o a primeres de la tarda.
Per exemple, a Monells van assolir una màxima 7,1 ºC més baixa (divendres 27,2 ºC i dissabte 20,1 ºC).
A Palamós el descens va ser més modest, amb una màxima 2,5 ºC inferior (divendres 24,3 ºC i dissabte 21,8 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, el cel tapat i el vent fluixet van ocasionar una pujada més o menys destacada a quasi tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà es va detectar una mínima 3,3 ºC més alta (divendres 14,2 ºC i dissabte 17,5 ºC). Curiosament, a Palamós la mínima va ser 0,1 ºC més baixa.

Un camp inundat al Pla de sa Nau, el passat dissabte 21 de setembre. Al fons veiem el nucli antic de Sant Joan de Palamós. Les fortes pluges van fer aparèixer alguns antics aiguamolls.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 21 de setembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 21,8 ºC (21,5 ºC al passeig del Mar i 21,2 ºC a La Fosca), mínima 18,6 ºC (18,0 ºC al passeig del Mar i 18,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament ennuvolat., de matinada cel cobert, pluja, ruixats, trons llunyans., al matí s'observaren 8/8 Cb, Cu, Sc i St,, abundant aparat elèctric, xàfecs intensos i estones de pluja més pausada., a la tarda les precipitacions anaren desapareixent, amb de 7/8 a 8/8 Cb, Cu,  Sc i St, bancs de boira a l'interior, pluja, plugim, trons i llamps, aparició de resol o alguna ullada de sol esporàdica.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del N, NNE, NE i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE, NE, ENE i E, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h hi va haver vent de direcció NE, ENE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vàrem tenir vent en calma o vent de direcció N, NNO, NO i NNE , a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 40 km/h N (vent de revoltura).
Estat de la mar amb forta maror, ones de 1,5 a 2 metres, mar de fons del ENE., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,34 metres a les 09:00h al davant del cap de Begur, de 1,9 metres a les 12:00h, de 2,7 metres a les 15:00h i de 3,16 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,16 metres a les 18:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 89 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de superfície amb fronts del passat dissabte 21 de setembre. Veiem el pas de vàries línies d'inestabilitat. 

Mapa de llamps del passat dissabte 21 de setembre.

Imatge del radar meteorològic del passat dissabte 21 de setembre a les 07:20h. 

Imatge del radar meteorològic del passat dissabte 21 de setembre a les 10:20h. 

Imatge del radar meteorològic del passat dissabte 21 de setembre a les 12:00h. 

Imatge del radar meteorològic del passat dissabte 21 de setembre a les 15:40h. 

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 21 de setembre al Baix Empordà, es veu que els registres van baixar amb molta decisió, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 7,1 ºC respecte el divendres, a La Tallada d'Empordà va descendir 6,5 ºC i a Castell d'Aro baixà 6,1 ºC.
A Palamós descendí 2,5 ºC.
En aquest sentit, els 21,8 ºC de Palamós van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 19,9 ºC de Bellcaire d'Empordà foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar que va patir una pujada més o menys destacada a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 3,3 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 3,0 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,7 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 0,1 ºC més baixa.
Els 16,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,7 ºC de Verges es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 21 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 20,6 ºC (17,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,2 ºC (17,6 ºC)., Castell d'Aro 20,1 ºC (17,5 ºC)., Monells 20,1 ºC (16,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,1 ºC (17,5 ºC).

Més fotos del passat dissabte 21 de setembre, amb camps inundats i temporal marítim