Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de gener del 2020

Dijous 2 de gener: el garbí s'enforteix i temperatura sense canvis destacables

Vent de garbí a la badia de Palamós, practicants de surf d'estel i alguns núvols baixos, el passat dijous 2 de gener al migdia.

El vent de garbí o llebeig va recuperar el seu protagonisme durant el passat dijous 2 de gener, com a contrapunt de l'anticicló inamovible que ens abraça des de fa setmanes.
Almenys, en aquest cas la monotonia anticiclònica va trencar-se una mica gràcies a la reaparició del vent de component sud i sud-oest, unit a un reforç del mateix. Aquest fet ostenta certa rellevància dintre del panorama meteorològic ensopit que ens afecta, tenint en compte que el vent només havia aparegut de forma anecdòtica en els dies anteriors o, inclús, aquest s'havia mantingut en calma la major part d'hores.
En aquesta ocasió, l'acostament d'un front per l'oest de la península Ibèrica i la disposició de l'anticicló, van permetre la reaparició d'una garbinada a la badia palamosina a partir del migdia, la qual cosa trencà la tranquil·litat i la mar s'omplí de blancalls, amb un xic de maror (ones de 0,5 metres).
Com és habitual, aquesta avinantesa va ser aprofitada per un nombrós grup de practicants de surf d'estel, els quals gaudiren d'un garbí prou aprofitable que bufà a uns 15-20 km/h de mitjana, assolint una ratxa màxima de 42 km/h.

D'altra banda, la monotonia anticiclònica si que es va deixar veure en el comportament del mercuri.
Tot i que el sol va brillar a les hores centrals de la jornada (a diferència del dia abans), a uns 1.500 metres d'altura va entrar una massa d'aire un xic més freda que la detectada el dia anterior (dimecres iso de 10,0 ºC a 850 hPa i dijous iso de 8,8 ºC), segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h. Això va provocar que la temperatura màxima variés molt poc d'un dia per l'altre i a sobre els canvis foren dispars. L'ambient, però, va ser força desagradable a prop del mar degut al vent fresc i humit que va aparèixer a la nostra badia.
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta també va seguir el mateix patró de comportament, amb variacions poc significatives respecte el dia precedent.

Un practicant de surf d'estel gaudint de la garbinada del passat dijous 2 de gener.

Més dades meteorològiques del passat dijous 2 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,1 ºC (13,2 ºC al passeig del Mar i 13,0 ºC a La Fosca), mínima 6,2 ºC (5,3 ºC al passeig del Mar i 5,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel molt variable: al matí s'observaren de 0/8 a 5/8 Ac i Ac, a més de 0/8 a 4/8 Sc i St, rosada, boirina., a la tarda van veure's de 0/8 a 2/8 Sc i St, a més de 0/8 a 6/8 Ci i As.
Vent: fins les 12:30h hi va haver vent del O, ONO i OSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi hagué vent de direcció SSO, S i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vàrem tenir vent del SSO, S i SO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'observà vent del SSO, SO i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del SO, OSO, O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 21:00h bufà vent del SSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h va aparèixer vent del SSO, S i SO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 42 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí, marejol o un xic de maror a partir del migdia, molts blancalls., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 0,94 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,56 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1032 hPa, mínima 1029 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de superfície amb fronts del passat dijous 2 de gener a les 19:00h. S'observa l'acostament d'un front per l'oest de la península Ibèrica. 

Posta de sol del passat dijous 2 de gener amb abundants núvols alts. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Posta de sol del passat dijous 2 de gener amb cel rogenc degut als abundants núvols alts. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 2 de gener al Baix Empordà, podem observar que va experimentar variacions poc importants, respecte el dimecres, a més, els canvis van ser dispars
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 0,1 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,2 ºC i a Monells no va canviar.
A Palamós hi va haver una màxima 0,3 ºC superior.
En aquest sentit, els 14,8 ºC registrats a Les Olives i a Verges van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,5 ºC de Palafrugell foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima encara va canviar menys d'un dia per l'altre i els canvis també foren dispars.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 0,4 ºC respecte el dia abans, a Monells va ascendir 0,1 ºC i a Castell d'Aro no va variar.
A Palamós descendí 0,3 ºC.
Els 0,4 ºC observats a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 2 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,6 ºC (1,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,4 ºC (0,4 ºC)., Torroella de Montgrí 14,2 ºC (2,5 ºC)., Castell d'Aro 13,8 ºC (3,4 ºC)., Monells 13,6 ºC (0,5 ºC).

Més fotos del passat dijous 2 de gener