Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de gener del 2020

Dimarts 21 de gener: continua la llevantada excepcional

Cop de mar contra el penya-segat de la Pineda d'en Gori, el passat dimarts 21 de gener a la tarda.

El passat dimarts 21 de gener el litoral palamosí es va veure afectat per una llevantada inusualment intensa per segon dia consecutiu.
La borrasca Glòria ens va afectar de ple en una nova jornada que ens deixà imatges espectaculars degut a l'onatge extrem, però malauradament també hi van haver estralls, a més a més, la caiguda d'una torre d'alta tensió a prop de Sant Hilari Sacalm, va deixar Palamós sense electricitat durant més d'una hora al llarg el matí.
Tal com es va decidir el dia anterior, el mercat setmanal dels dimarts no es va realitzar i finalment també es va suspendre la jornada escolar. Un dia més, el vial del Port va continuar tallat al trànsit degut a les grans onades que entraven cap aquesta zona, sobretot a prop de la Pedrera.
Les fortes ventades combinades amb la pluja, també van fer caure alguns arbres en finques privades, branques de manera aïllada i també va quedar afectada una marquesina al passeig del Mar, i una façana al carrer Allada. A tot això cal afegir-hi els danys causats a la línia litoral, amb nombrosos desperfectes, com per exemple, el trencament d'algunes escales i d'alguns murs, unit a la pèrdua de sorra a la platja de la Fosca i diversos danys al port Marina Palamós.

La llevantada històrica va aixecar onades d'entre 6 i 7 metres d'alçada de mitjana a la costa de Palamós, amb la qual cosa el dic de protecció del port de Marina es veia sobrepassat fàcilment pels cops de mar, talment com si fos de joguina. Les onades gegantines també deixaren imatges insòlites.
Entre d'altres curiositats, es podia veure la Roca Negra envoltada pel mar i convertida en un illot, les onades semblava que volien competir amb la muntanya de Cap Gros i, inclús, els cops de mar arribaven a picar contra les barraques de s'Alguer i contra el mur de Cala Margarida, un fet molt poc freqüent.
Segons la boia de Puertos del Estado ubicada al davant del cap de Begur, mar endins s'enregistrà una alçada significant de l'onatge de 7,85 metres a les 00:00h i una alçada màxima de 13,28 metres a les 00:00h i a les 03:00h.

Així mateix, el cel ennuvolat també va deixar-nos noves precipitacions, sobretot al matí i al vespre, amb un total de 10,6 mm a Palamós (nucli antic), 9,0 mm a La Fosca i 3,0 mm al Passeig del Mar.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimarts 21 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 81,4 mm., Verges 63,4 mm., Monells 57,4 mm., La Bisbal d'Empordà 41,3 mm., La Tallada d'Empordà 36,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 26,4 mm., Sobrestany 20,2 mm., Castell d'Aro 19,6 mm., Palafrugell 15,8 mm., Palafrugell-Pi Verd 13,6 mm., Torroella de Montgrí 13,1 mm. 

Les onades sobrepassaven el dic de protecció del port Marina Palamós el passat dimarts 21 de gener a la tarda.

El mar picava contra les parets de les barraques de s'Alguer el passat dimarts 21 de gener. 

La llevantada històrica va aixecar molta expectació.

Un arbre caigut degut al temporal el passat dimarts 21 de gener.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 21 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,5 ºC (13,2 ºC al passeig del Mar i 13,3 ºC a La Fosca), mínima 10,4 ºC (10,8 ºC al passeig del Mar i 10,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pels núvols, amb 8/8 Ns, Sc i St, boirina, plugim o pluja al matí i a la tarda-vespre., gran pausa sense precipitacions o amb només alguna roina al migdia-primeres hores de la tarda.
Vent del NE, ENE i NNE tota la jornada, a uns 25-30 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 81 km/h NE.
Estat de la mar amb mar desfeta, mar de fons de llevant i mar de vent de gregal, ones de 6 a 7 metres d'alçada, algunes superiors., mar endins també hi havia mar desfeta (onatge sig. de 7,85 metres a les 00:00h davant del cap de Begur, de 7,03 metres a les 07:00h, de 7,15 metres a les 12:00h i de 6,88 metres a les 17:00h)., alçada màxima de l'onatge 13,28 metres a les 00:00h i a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1028 hPa, mínima 1023 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 81 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 21 de gener a les 11:00h.

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 21 de gener a les 22:30h.

La mar picava contra el mur de Cala Margarida i en ocasions l'arribava a saltar. 

Les onades sobrepassaven el dic de protecció del port Marina Palamós el passat dimarts 21 de gener a la tarda.

Les onades sobrepassaven el dic de protecció del port Marina Palamós el passat dimarts 21 de gener a la tarda.

Si mirem amb deteniment l'evolució que va tenir la temperatura màxima al Baix Empordà, durant el passat dimarts 21 de gener, es veu que va pujar amb més o menys força d'un dia per l'altre a tot arreu, gràcies a l'arribada d'una massa d'aire temperat provinent del Mediterrani, amb la isoterma de 3 ºC a 850 ºC a les 12:00h (el dia abans hi havia la iso de -0,5 ºC, segons el radiosondatge de Barcelona).
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir una màxima 3,8 ºC més alta, a La Tallada d'Empordà va ascendir 3,7 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 3,1 ºC.
A Palamós ascendí 2,8 ºC.
Els 13,5 ºC de Palamós van ser la màxima més alta de la jornada, per contra, els 11,9 ºC de Monells foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar que també va pujar amb més o menys decisió a totes les localitzacions, respecte el dilluns, degut al cel ennuvolat i al vent imperant.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 5,4 ºC, a La Tallada d'Empordà ascendí 2,3 ºC i a Monells pujà 0,9 ºC.
A Palamós s'observà una mínima 5,8 ºC superior.
Els 4,6 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,8 ºC de Palamós- Passeig del Mar es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 21 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 13,0 ºC (9,7 ºC)., Castell d'Aro 12,8 ºC (9,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,7 ºC (6,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,3 ºC (5,5 ºC)., Monells 11,9 ºC (4,6 ºC).

Més fotos del passat dimarts 21 de gener