Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 de gener de 2020

Dijous 9 de gener: -2 ºC de mínima a l'interior de la comarca i garbinada notable

Dos practicants de surf d'estel gaudint de la garbinada i núvols baixos empesos pel vent, el passat dijous 9 de gener al migdia. 

La temperatura nocturna va caure en picat durant el passat dijous 9 de gener.
El cel asserenat de la matinada, la manca de vent i la inversió tèrmica ocasionada per l'anticicló, van fer devallar amb força la temperatura mínima a l'interior de la comarca, inclús, a prop del mar la fred també es va fer notar, amb només 2,7 ºC de mínima a Palamós-Passeig del Mar o 3,4 ºC a Palamós-La Fosca.
En els punts més freds de les planes i fondalades baix-empordaneses el termòmetre va fregar els 2 ºC negatius, amb -1,8 ºC a Monells, -1,8 ºC a La Bisbal d'Empordà i també -1,8 ºC a La Tallada d'Empordà.
Després d'una matinada i unes primeres hores del matí ben fredes, plenament hivernals, el protagonista del dia va ser el vent de garbí.
L'acostament d'un front per l'oest de la península Ibèrica va provocar un nou reforç important del garbí a la badia palamosina. La ventada va assolir una ratxa màxima de 55 km/h i una velocitat mitjana de 20-25 km/h a partir de les 11:30h. Cal esmentar que el vent va continuar bufant de manera insistent durant la resta de la jornada.
Un cop més, l'aire fresc i humit va deixar una sensació molt desagradable a prop del mar, però aquest vent va ser molt benvingut pels nombrosos practicants de kitesurf que s'aproparen fins a les aigües que banyen la costa de Palamós.
D'altra banda, només falta remarcar que la temperatura màxima va patir pocs canvis respecte el dia anterior. 

Onatge aixecat pel garbí i núvols baixos empesos pel vent, el passat dijous 9 de gener al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 9 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,7 ºC (13,7 ºC al passeig del Mar i 13,7 ºC a La Fosca), mínima 4,7 ºC (2,7 ºC al passeig del Mar i 3,4 ºC a La Fosca).
Estat del cel força variable: al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Sc i St., a la tarda van veure's de 1/8 a 3/8 Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci, deixants dels avions.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del O, ONO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi hagué vent de direcció SSO, SO i S, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 55 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí, marejol o maror a partir del migdia, molts blancalls., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h, de 1,41 metres a les 18:00h i de 1,76 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1029 hPa, mínima 1022 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 80 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Un grup de practicants de surf d'estel a la platja Gran de Palamós i núvols baixos empesos pel garbí, el passat dijous 9 de gener al migdia. 

Un practicant de surf d'estel i núvols baixos empesos pel garbí, el passat dijous 9 de gener al migdia. 

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 9 de gener al Baix Empordà, podem observar que va experimentar una lleu baixada a quasi tot arreu, respecte el dimecres.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 1,6 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va baixar 0,4 ºC i a Monells baixà 0,3 ºC. A La Bisbal d'Empordà hi va haver una excepció, amb una màxima 0,4 ºC més alta.
A Palamós hi va haver una màxima 1,1 ºC inferior.
En aquest sentit, els 16,0 ºC registrats a La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,3 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més discreta.

Finalment, la temperatura mínima va caure amb més o menys determinació a totes les localitzacions, respecte el dimecres.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,4 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va descendir 2,3 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,6 ºC.
A Palamós descendí 2,0 ºC.
Els -1,8 ºC observats a La Tallada d'Empordà, a Monells i a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 9 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,0 ºC (-1,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,8 ºC (-1,8 ºC)., Monells 15,4 ºC (-1,8 ºC)., Torroella de Montgrí 15,0 ºC (-0,1 ºC)., Castell d'Aro 14,7 ºC (1,5 ºC).

Núvols baixos i marejol aixecat pel garbí, el passat dijous 9 de gener al migdia. 

Un practicant de surf d'estel i núvols baixos empesos pel garbí, el passat dijous 9 de gener al migdia.