Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 10 de gener del 2020

Dimarts 7 de gener: les minves de gener es reivindiquen

El fenomen de les minves es va fer ben presents el passat dimarts 7 de gener al migdia.

Les minves de gener van voler fer acte de presència de forma clara durant el passat dimarts 7 de gener.
El potent anticicló hivernal va quedar enregistrat de manera evident en els nostres baròmetres. Aquests aparells van detectar una pressió en superfície que assolí un màxim de 1030 hPa i un mínim de 1026 hPa a la nostra vila. No obstant això, si no es disposava d'un d'aquests enginys, mirant el nivell del mar també es podia constatar que la pressió atmosfèrica era molt elevada.
Tal com succeeix habitualment en aquestes dates, el fenomen de les minves de gener no va voler faltar a la seva cita. En concret, el nivell del mar va descendir uns 20-25 cm respecte el seu nivell habitual, amb la qual cosa es podien observar moltes roques recobertes d'algues exposades al sol, com molt bé podeu apreciar a les imatges. Així mateix, la manca de mar de fons també facilità la visió del fenomen.

Un altre dels paràmetres meteorològics destacats d'aquell dia va ser l'absència de vent que vàrem tenir la major part de la jornada. Malgrat tot, amb el pas de les hores la configuració sinòptica va permetre que les isòbares quedessin força apretades al golf de Lleó. Aquest fet va provocar que a partir de quarts de set de la tarda entrés vent de tramuntana de forma sobtada, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 29 km/h. A més a més, el vent del nord va arribar un xic reescalfat.
Això va fer que la temperatura màxima diària, amb 15,4 ºC a Palamós (nucli antic), esdevingués a les 19:00h, en comptes de donar-se al migdia.
Finalment, també s'ha de fer esment a les nombroses franges de núvols alts que ens van anar creuant al llarg de la jornada. Aquests núvols prims van premiar-nos amb una posta de sol rogenca i amb un parheli.   

Les banderes no es movien per la manca de vent observada el passat dimarts 7 de gener al migdia.

El fenomen de les minves va deixar al descobert algunes roques cobertes d'algues, el passat dimarts 7 de gener al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 7 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 15,4 ºC (15,4 ºC al passeig del Mar i 15,1 ºC a La Fosca), mínima 5,8 ºC (4,1 ºC al passeig del Mar i 4,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 2/8 a 3/8 Ci, fum de les cremes agrícoles estancat a  prop del sòl per culpa de la inversió tèrmica, rosada abundant., a la tarda van aparèixer de 4/8 a 6/8 Ci i Ac floccus lacunosus (a la posta de sol), parheli, cel rogenc.
Vent: fins les 09:00h vàrem tenir vent en calma o vent del O, ONO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent en calma., a partir de les 12:00h bufà vent de direcció E i ENE, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 15:00h hi va haver vent del SSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:30h va bufar vent del NNO, NO, ONO i N, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vàrem tenir vent del NO, ONO i O, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h, de 1,05 metres a les 18:00h i de 1,88 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1030 hPa, mínima 1026 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 63 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El fum de les cremes agrícoles quedava estancat a primeres hores del matí el passat dimarts 7 de gener. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Parheli a la dreta del sol el passat dimarts 7 de gener a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Si mirem amb més deteniment l'evolució que va tenir la temperatura màxima al Baix Empordà, durant el passat dimarts 7 de gener, es veu que va pujar amb més o menys força d'un dia per l'altre a quasi tot arreu.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 2,7 ºC més alta, a La Tallada d'Empordà va ascendir 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 1,6 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, amb una màxima sense canvis.
A Palamós ascendí 1,2 ºC.
Els 16,9 ºC de Monells van ser la màxima més alta de la jornada, per contra, els 14,8 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar que va baixar amb major o menor determinació a totes les localitzacions, respecte el dilluns, degut al cel serè, a la manca de vent i a la inversió tèrmica.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va descendir 2,2 ºC, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,9 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,8 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 1,9 ºC inferior.
Els -1,0 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 7 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 16,9 ºC (-1,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6 ºC (-0,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,4 ºC (-0,6 ºC)., Castell d'Aro 15,7 ºC (2,3 ºC)., Torroella de Montgrí 15,2 ºC (0,6 ºC).

Núvols alts i temps assolellat el passat dimarts 7 de gener al migdia.

Minves de gener observades el passat dimarts 7 de gener al migdia.