Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 de gener del 2020

Dimecres 22 de gener: llevantada tràgica

Un cop de mar sobrepassant l'escullera del port Marina Palamós el passat dimecres 22 de gener al migdia. 

La llevantada històrica va continuar sense compassió per tercer dia consecutiu.
El temporal inusalment intens va deixar un panorama desolador al litoral palamosí durant el passat dimecres 22 de gener.
La jornada ja va començar amb la trista notícia de la desaparició d'un tripulant del mercant Manisa Star que estava atracat al port palamosí. Durant les tasques realizades la nit anterior per assegurar el vaixell, aquesta persona va caure al mar i va desaparèixer.
L'altre fet tràgic de la jornada es va produir al vespre del mateix dimecres. Un home de Palafrugell de 69 anys va morir a causa d'un cop de mar. Els fets van passar al vespre al port Marina quan l'home, segons sembla, estava comprovant que la seva embarcació estigués en bon estat. La víctima hauria accedit a la zona portuària, tot i que estava tancada a la població pel risc que suposava. L'home s'hauria vist sorprès per un brutal cop de mar que l'hauria arrossegat, causant-li un cop mortal al cap.

A part d'aquestes desgràcies personals, la llevantada també va seguir ocasionant greus desperfectes, sobretot en el sector situat entre el port Marina Palamós i la zona de Pedrera, a prop del vial del Port. La força excepcional de l'onatge i la llarga durada del temporal van fer cedir un tram de l'escullera del port Marina, a més a més, la balisa lluminosa de la bocana d'aquest equipament va ser arrencada i dues embarcacions es van enfonsar, entre d'altres afectacions.
També cal destacar els greus danys que van patir els magatzems del Club Nàutic Costa Brava, els quals van quedar enrunats parcialment. De totes maneres cal recordar que aquestes construccions estan situades en uns terrenys que ocupava la cala del Fra Damià, amb la qual cosa no és estrany que el mar vulgui recuperar el seu lloc.

En un altre ordre de coses, el tercer dia seguit del temporal Glòria, tot i que va anar baixant d'intensitat amb el pas de les hores, ens va deixar una situació de mar brava al llarg de tota la jornada, amb onades d'uns 4 a 5 metres d'alçada al litoral de Palamós.
Al davant del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado va enregistrar un onatge significant de 6,68 metres a la 01:00h i una alçada màxima de l'onatge de 11,09 metres a les 00:00h.
Cal destacar que el vent va anar girant de direcció al llarg d'aquests tres dies de temporal, amb predomini de la tramuntana el dilluns, gregal el dimarts i llevant el dimecres, amb la qual cosa l'onatge va poder afectar de ple diferents sectors del litoral.

Així mateix, el temporal de mar del passat dimecres es va veure acompanyat per una matinada tempestuosa i sorollosa, la qual cosa encara ens deixà més enrenou.
El pas d'una línia de tempestes al voltant de les 03:00h va deixar forts ruixats i un espectacle de llamps i trons. Entre les precipitacions de les tempestes de la matinada i la pluja o plugim intermitent de la resta del dia, van caure un total de 16,0 mm a Palamós (nucli antic) i 13,4 mm a Palamós-La Fosca.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimecres 22 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 42,0 mm., Les Olives 41,2 mm., La Bisbal d'Empordà 34,7 mm., Monells 33,7 mm., Calonge 25,0 mm., La Tallada d'Empordà 22,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 21,5 mm., Sobrestany 20,8 mm., Palafrugell 19,8 mm., Torroella de Montgrí 19,2 mm., Castell d'Aro 17,8 mm., Palafrugell-Pi Verd 16,0 mm.
   
L'escullera del port Marina Palamós va patir danys importants i les onades entraven amb facilitat a dins les instal·lacions portuàries el passat dimecres 22 de gener.

El temporal causà greus danys en aquestes naus del Club Nàutic Costa Brava el passat dimecres 22 de gener.

El Rifred (Calonge) i la majoria de rieres que recullen les aigües del massís de les Gavarres van augmentar de cabal, però no hi hagueren complicacions destacades.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 22 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 14,8 ºC (14,8 ºC al passeig del Mar i 14,6 ºC a La Fosca), mínima 12,7 ºC (11,6 ºC al passeig del Mar i 12,5 ºC a La Fosca).
Cel ennuvolat., de matinada cel cobert 8/8 Cb, Cu, Sc i St, tempesta, forts ruixats., al matí i a la tarda s'observaren 8/8 Ns, Sc i St, boirina, plugim o pluja intermitent.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del ENE, NE i E, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del ENE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del ENE, NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'observà vent del ENE, NE i E, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 71 km/h ENE (77 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar brava, mar de fons de llevant, ones de 4 a 5 metres., mar endins hi havia de mar desfeta a mar brava (onatge sig. de 6,68 metres a la 01:00h al davant del cap de Begur, de 5,39 metres a les 08:00h, de 4,57 metres a les 12:00h i de 4,34 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 11,09 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 89 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La llevantada va arrencar la balisa lluminosa de la bocana del port Marina Palamós.

Mapa de llamps del passat dimecres 22 de gener. Veiem abundant aparat elèctric de matinada. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 22 de gener a les 02:48h. Veiem el pas d'una línia de tempestes.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 22 de gener a les 02:54h. Veiem el pas d'una línia de tempestes.

Si mirem amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 22 de gener al Baix Empordà, es pot veure que va pujar amb més o menys empenta a tots els llocs que normalment analitzem, respecte el dimarts, gràcies a l'entrada d'una massa d'aire temperat del Mediterrani.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,8 ºC en relació al dia anterior, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,5 ºC i a Castell d'Aro s'observà una màxima 1,9 ºC més alta.
A Palamós hi va haver una màxima 1,3 ºC superior.
En aquest sentit, els 14,8 ºC de Torroella de Montgrí, La Bisbal d'Empordà, Palamós i Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,2 ºC de Les Olives foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, s'aprecia un important ascens d'un dia per l'altre, degut al cel ennuvolat, al vent imperant i a l'entrada de la massa d'aire temperat del Mediterrani.
Així doncs, a Monells va ascendir 6,6 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà ascendí 6,3 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 5,6 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 2,3 ºC més alta.
Els 11,1 ºC que hi van haver a Les Olives van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 12,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 22 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 14,8 ºC (12,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,8 ºC (11,8 ºC)., Castell d'Aro 14,7 ºC (11,8 ºC)., Monells 14,7 ºC (11,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,5 ºC (11,6 ºC).

Més fotos del passat dimecres 22 de gener