Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de gener del 2020

Dilluns 30 de desembre: floreixen els primers ametllers i també la ginesta

Flors d'ametller observades el passat dilluns 30 de desembre.

Aquest any no ha calgut esperar el mes de gener per veure la floració dels primers ametllers, a més a més, també s'han vist les primeres flors de ginesta poblant l'entorn de la nostra vila i també alguns indrets de les poblacions veïnes.
Tal com podeu contemplar a les fotografies que vaig captar el passat dilluns 30 de desembre al costat de la ronda Est de Palamós (vial del Port), la bonança que hem tingut durant les darreres setmanes ha facilitat que a finals de desembre ja es pogués gaudir de la magnífica estampa que ens ofereixen les flors d'ametller i les flors de ginesta.

Tot i que l'esclat de color que ens dona la floració dels ametllers sol tenir lloc entre la segona quinzena de gener i el mes de febrer, sobretot a les terres de l'Ebre, Priorat, Terra Alta, Camp de Tarragona, Conca de Barberà, Catalunya Central o les terres de Ponent, a la zona litoral del país no és estrany que algunes de les varietats més primerenques d'aquest arbre fruiter floreixin a finals de desembre o a principis de gener. No obstant això, encara que els ametllers floreixin a l'hivern de forma habitual, ja s'han descrit algunes tendències importants vinculades amb l'escalfament global.
Per exemple, algunes espècies d'ametller, com és el cas de la varietat Ferragnes, floreixen actualment fins amb deu dies d'anticipació que fa quatre dècades en zones com el sud de Barcelona, Tarragona o nord de Castelló, segons la Xarxa d'Observacions fenològiques (Fenocat ) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
Com cada any, les flors d'ametller semblen indicar-nos que s'acosta la primavera, però res més de la realitat, ja que encara ens queda molt d'hivern per endavant i la fred pot fer acte de presència de forma important, sobretot durant les nits i matinades.

Aquesta floració tan avançada respecte les altres espècies d'arbres fruiters, està relacionada amb un cicle biològic molt particular que anat adoptant aquesta espècie al llarg de milers d'anys.
L'ametller (Prunus dulcis) és un arbre típicament mediterrani originari de l'Orient Mitjà i Mesopotàmia que ha estat àmpliament utilitzat per al consum humà des de l'antiguitat. A la península Ibèrica va ser introduït possiblement pels fenicis i amb el pas dels segles s'ha aclimatat a la perfecció a les inclemències meteorològiques de la nostra àrea geogràfica.

Detall d'una flor d'ametller el passat dilluns 30 de desembre.

El clima mediterrani es caracteritza per tenir hiverns temperats i estius càlids i secs, això fa que l'hivern sigui més favorable per a la reproducció de l'ametller que no pas l'estiu.
Els ametllers s'han anat adaptant a les sequeres estiuenques de l'àrea mediterrània, les quals, en els anys més durs, poden perllongar-se des d'abril a agost. Els arbres, fins i tot els més adaptats a la sequera, poden arribar a perdre les seves fulles i, fins i tot, poden morir si la sequera no desapareix aviat, amb la qual cosa els seus cicles reproductius s'acaben adaptant a aquesta climatologia extrema.

L'ametller decideix florir ben aviat perquè quan arribi l'època estiuenca de calor i sequera la llavor ja estigui desenvolupada i sigui viable. L'arbre prefereix arriscar-se a patir una possible gelada, en comptes d'arriscar-se a patir una sequera. Estadísticament parlant, és menys probable que es doni una gelada que afecti la flor que una sequera perllongada que pugui arribar a matar fins i tot l'arbre.
L'ametlla triga entre 5 i 6 mesos a madurar i ser biològicament activa, la qual cosa implica que florint entre la segona quinzena de gener i la primera de febrer, l'ametlla estarà madura entre juny i juliol, havent aprofitat les pluges de primavera i les temperatures moderades per desenvolupar-la. El risc és que una gelada mati la flor, però tenint en compte que la flor aguanta fins a -2,7 ºC i que, per exemple, a la façana costanera catalana les gelades són molt poc freqüents i poc intenses (sobretot en els darrers anys), és comprèn l'elecció, sobretot si tenim en compte que una gelada lleugera, només afecta la floració i no la vida de tot l'arbre, el qual és capaç d'aguantar fins a -20 ºC.
Contràriament, si l'ametller retardés la seva floració (per exemple dos mesos) no tindria problemes amb les gelades, però l'arribada de la canícula estival i la sequera coincidiria amb els fruits en creixement. Llavors, l'arbre, carregat de fruits, necessitaria d'una aportació important d'aigua que no obtindria, ja que coincidiria amb l'època més seca de l'any. Això provocaria que, per tenir preparades les llavors, l'arbre quedaria pràcticament sec, la qual cosa podria portar a la pèrdua del fruit i, el que és pitjor, l'arbre sencer podria morir.

Ginesta florida observada el passat dilluns 30 de desembre a prop del cementiri de Palamós. Tot i que aquesta floreix d'abril a juliol a Catalunya, actualment ja es poden veure les primeres flors a prop del mar.

Dades meteorològiques del passat dilluns 30 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,5 ºC (13,3 ºC a La Fosca i 13,8 ºC al passeig del Mar), mínima 5,4 ºC (4,6 ºC a La Fosca i 5,1 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 0/8 a 4/8 Sc i St., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 6/8 Cu, Sc i St., rosada abundant a primeres hores del dia.
Vent: fins a les 12:00h vàrem tenir vent en calma o vent NO, ONO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció ESE, E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h s'aprecià vent de component S, SSE i SSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h s'observà vent del O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 13 km/h ESE.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1034 hPa, mínima 1031 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 77 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos observats el passat dilluns 30 de desembre a la tarda. Font: http://palamos.cam

Núvols baixos observats el passat dilluns 30 de desembre a la tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Núvols baixos observats el passat dilluns 30 de desembre a la tarda. Font: càmera web de Palamós

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 30 de desembre al Baix Empordà, podem constatar que els 14,6 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,7 ºC de Palafrugell i de Torroella de Montgrí es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que els -0,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,5 ºC de Palafrugell es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 30 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,5 ºC (3,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,6 ºC (0,2 ºC)., Monells 13,6 ºC (-0,3 ºC).,  La Bisbal d'Empordà 13,5 ºC (0,7 ºC)., Torroella de Montgrí 12,7 ºC (1,5 ºC).

Més fotos del passat dilluns 30 de desembre