Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 7 de febrer del 2020

Dimecres 29 de gener: Altocumulus undulatus i paisatge bucòlic al Pla de sa Nau

Altocumulus undulatus observats el passat dimecres 29 de gener al migdia.

Els núvols adoptaren tot un seguit de formes capricioses durant el passat dimecres 29 de gener.
La presència d'una ventada considerable de component nord-oest entre els 700 i els 500 hPa (3.000-5.500), reforçada pel pas del corrent en doll per sobre nostre, va provocar l'aparició de boniques i curioses franges d'Altocumulus undulatus. El cel en forma de persiana va cridar l'atenció especialment durant el migdia, però aquest espectacle efímer viatjà ràpidament cap al sud-est, Mediterrani enllà, mogut pel vent intens de mestral que bufava en altura.
D'altra banda, en superfície la situació era molt diferent, ja que la ratxa màxima de vent en prou feines enregistrà 5 km/h.

En un altre ordre de coses, les fotografies que podeu veure ens mostren el paisatge bucòlic que es podia gaudir des del Pla de sa Nau.
Aquesta àrea agrícola de l'antic municipi de Sant Joan de Palamós encara mantenia inundada un bon tros de l'antiga zona d'aiguamolls, gràcies a les abundants pluges deixades pels temporals que hem tingut aquest hivern. Això permet veure uns bonics reflexos en el mirall d'aigua que s'hi ha creat i alhora esdevé un indret de refugi i repòs per moltes espècies d'ocells i amfibis.
Així mateix, al costat del nucli urbà de Palamós, també podem veure un ramat d'ovelles pasturant, la qual cosa ens indica que el passat agrícola i ramader intenta sobreviure en aquesta zona envoltada de construccions i infraestructures.
Malauradament, aquests indrets estratègics per la biodiversitat, pel cicle de l'aigua de la nostra vila i per frenar el canvi climàtic, es troben en sòl urbanitzable i poden desaparèixer en els propers anys, amb la qual cosa és molt recomanable que gaudiu en directe d'aquestes imatges abans que no siguin un simple record i que l'asfalt ocupi aquest lloc.

Un ramat d'ovelles pasturant al Pla de sa Nau, el passat dimecres 29 de gener al migdia. 

Alguns núvols baixos i un camp inundat al Pla de sa Nau en primer pla, el passat dimecres 29 de gener al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 29 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 14,2 ºC (15,6 ºC al passeig del Mar i 14,5 ºC a La Fosca), mínima 6,8 ºC (6,3 ºC al passeig del Mar i 6,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb núvols en diferents nivells i grans clarianes., al matí s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci, Cs i Ac, a més de 0/8 a 2/8 Sc i St., a la tarda van veure's de 3/8 a 5/8 Ci, Cs, As i Ac, a més de 2/8 a 4/8 Sc i St. Molta rosada que acumulà 0,4 mm a Palamós (nucli antic) i 0,2 mm a Palamós-La Fosca (en altres poblacions del Baix Empordà també recolliren algunes dècimes).
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent en calma., a partir de les 13:30h va bufar vent del S, SSE i SSO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h s'observà vent del SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 5 km/h.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,11 metres a les 06:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1018 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 79 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocumulus undulatus observats el passat dimecres 29 de gener al migdia.

Un ramat d'ovelles pasturant al Pla de sa Nau, el passat dimecres 29 de gener al migdia. 

Si mirem amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 29 de gener al Baix Empordà, es pot veure que va canviar molt poc respecte el dimarts, a més, els canvis foren dispars.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 0,9 ºC en relació al dia anterior i a Torroella de Montgrí pujà 0,1 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 0,5 ºC i a Monells descendí 0,4 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,6 ºC inferior.
En aquest sentit, els 16,5 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,2 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem que també va patir pocs canvis d'un dia per l'altre i, a més, aquests foren poc destacables.
Així doncs, a Monells va descendir 0,9 ºC respecte el dia abans i a Palamós també baixà 0,9 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí ascendí 1,0 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,5 ºC.
Els 1,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 6,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 29 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,3 ºC (2,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,9 ºC (2,4 ºC)., Monells 15,7 ºC (1,4 ºC)., Torroella de Montgrí 15,3 ºC (3,8 ºC)., Castell d'Aro 15,3 ºC (4,1 ºC).

Més fotos del passat dimecres 29 de gener