Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 28 de febrer del 2020

Dissabte 15 de febrer: sense vent durant la tercera jornada de la Palamós Optimist Trophy

Les embarcacions de la classe Optimist anant cap al camp de regata el passat dissabte 15 de febrer al migdia. Veiem una mala visibilitat del paisatge degut a la boirina.

La falta de vent va marcar en negatiu la tercera jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy.
El passat dissabte 15 de febrer hi van haver diversos factors que impediren l'aparició de vent a la badia palamosina. La situació anticiclònica, la manca de vent i l'elevat grau d'humitat relativa, entre d'altres qüestions, van formar un extens mantell de núvols baixos sobre els nostres caps, amb presència de boirina. Aquest fet va impedir que el terra es pogués escalfar, la qual cosa va fer que la temperatura de l'aire que hi havia al damunt del mar i la temperatura de l'aire que hi havia a sobre la superfície terrestre fos molt similar, al voltant dels 13-14 ºC. Com a consequència d'això no va aparèixer el vent tèrmic o la típica marinada. A més a més, la falta d'isòbares i l'absència de cap front a l'oest de la península Ibèrica, també van evitar l'entrada de vent.
Finalment, malgrat les belles i espectaculars imatges que proporcionà la sortida de les 580 embarcacions cap al camp de regata, degut a l'aparició d'una lleugera brisa poc després del migdia, el vent no va acabar d'entrar i no es va poder començar cap prova.

Així mateix, el cel ennuvolat es va encarregar de fer baixar de manera destacada la temperatura diürna respecte el divendres. Per exemple, a Monells van tenir una màxima 5,4 ºC inferior (divendres 18,5 ºC i dissabte 13,1 ºC). A Palamós la màxima va baixar 1,9 ºC d'un dia per l'altre (divendres 15,7 ºC i dissabte 13,8 ºC).
Per que fa a la temperatura mínima, aquesta va variar molt poc respecte el dia anterior. 

Vídeo de la tercera jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy, el passat dissabte 15 de febrer.

Les embarcions de la classe Optimist esperant l'inici de les proves el passat dissabte 15 de febrer al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 15 de febrer del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,8 ºC (13,7 ºC al passeig del Mar i 13,5 ºC a La Fosca), mínima 7,8 ºC (6,6 ºC al passeig del Mar i 7,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren 8/8 St i Sc., a la tarda van aparèixer de 5/8 a 8/8 St i Sc, boirina, boira a les Gavarres, abundant rosada. Precipitació oculta degut a la rosada: Palafrugell-Pi Verd 0,6 mm., Palamós (nucli antic) 0,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 0,3 mm., La Tallada d'Empordà, Verges, Les Olives, Sobrestany 0,2 mm.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent de direcció O, NO i NNO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors bufà vent de direcció SE, SSE, S i SSO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 19:00h s'aprecià vent del S, SSE, SSO i SO, a 5-10 km/h., a partir de les 22:00h va bufar vent del S, SSE, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 35 km/h S (al vespre).
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia marejol (onatge significant de 0,47 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1026 hPa, mínima 1024 hPa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 87 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Vídeo de la tercera jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy, el passat dissabte 15 de febrer.

Vídeo de la tercera jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy, el passat dissabte 15 de febrer.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 15 de febrer al Baix Empordà, es veu que va baixar amb major o menor empenta a tot arreu, respecte el divendres.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 5,4 ºC inferior, a La Bisbal d'Empordà baixà 4,4 ºC i a Castell d'Aro descendí 4,1 ºC.
A Palamós baixà 1,9 ºC.
Els 15,2 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,1 ºC de Monells foren la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixar de forma anecdòtica a quasi totes les estacions meteorològiques, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells va descendir 0,8 ºC, a Castell d'Aro descendí 0,7 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,3 ºC. A La Tallada d'Empordà hi hagué una excepció, amb una mínima 0,3 ºC superior.
A Palamós va baixar 1,0 ºC.
Els 5,0 ºC que hi van haver a Monells i a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 7,8 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 15 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,0 ºC (5,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,5 ºC (5,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,3 ºC (5,5 ºC)., Torroella de Montgrí 13,2 ºC (5,5 ºC)., Monells 13,1 ºC (5,0 ºC).

Recull fotogràfic del passat dissabte 15 de febrer