Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 27 de febrer del 2020

Divendres 14 de febrer: poc vent durant el segon dia de la Palamós Optimist Trophy

Vídeo de la segona jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy el passat divendres 14 de febrer. 

El vent va fallar durant la segona jornada de competició de la 31a Palamós Optimist Trophy que tingué lloc el passat divendres 14 de febrer.
Malauradament, el vent que vàrem tenir el dijous no va voler acompanyar-nos el dia següent i això va provocar que no es poguessin disputar les mànegues previstes. No obstant això, l'aparició d'una lleugera brisa de component sud-oest o oest poc abans del migdia, va provocar que es donés el tret de sortida de diverses proves, però aquestes es van haver de suspendre seguidament degut a la desaparició i a la variabilitat direccional del vent.
Finalment, només va aconseguir competir el grup groc i en prou feines va poder completar una única prova.

D'altra banda, la presència de clarianes i l'aparició de vent fluixet i reescalfat de ponent durant una estona, va obrir les portes a una nova pujada de la temperatura màxima respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 4,0 ºC més elevada (dijous 13,5 ºC i divendres 17,5 ºC. A Palamós la màxima va pujar 1,1 ºC d'un dia per l'altre (dijous 14,6 ºC i divendres 15,7 ºC).
Així mateix, la temperatura màxima més càlida de la jornada foren els 18,5 ºC de Monells, els 18,1 ºC de Castell d'Aro, els 18,1 ºC de Calonge i els 18,1 ºC de Les Olives.

En un altre ordre de coses, també cal destacar que el fenomen de la rosada fou tan intens que s'arribaren a acumular 0,2 mm a La Fosca i al Passeig del Mar.
Les petites gotes d'aigua que formen la rosada arriben a cobrir les superfícies refredades per la radiació nocturna, per efecte de la condensació directa del vapor d'aigua present a la capa d'aire en contacte immediat amb la superfície i a una temperatura superior a 0 ºC. Aquesta forma de pas de l'aigua atmosfèrica cap a la superfície constitueix una forma de precipitació oculta o horitzontal, ja que perquè sigui precipitació en sentit estricte, l'aigua ha de passar cap a la superfície després de caure a certa velocitat.

Vídeo de la segona jornada de competició de la Palamós Optimist Trophy el passat divendres 14 de febrer. 

Més dades meteorològiques del passat divendres  14 de febrer del 2020 a Palamós., temperatura màxima 15,7 ºC (16,4 ºC al passeig del Mar i 15,8 ºC a La Fosca), mínima 8,8 ºC (8,1 ºC al passeig del Mar i 8,0 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 5/8 a 8/8 Cu i Sc., a la tarda van aparèixer de 3/8 a 6/8 Cu i Sc., abundant rosada a primeres hores del matí i al vespre.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent del OSO, SO, SSO i S, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent de direcció E, ESE i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vàrem tenir vent del E, ESE i SE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h s'observà vent del OSO, SO, SSO i S, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h ESE.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1025 hPa, mínima 1022 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 81 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cúmuls decoratius observats el passat divendres 14 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Cúmuls abundants durant la posta de sol del passat divendres 14 de febrer. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 14 de febrer al Baix Empordà, podem constatar una pujada més o menys destacada a tot arreu, respecte el dijous.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 4,0 ºC més alta, a Monells va ascendir 3,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 2,7 ºC.
A Palamós ascendí 1,1 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 18,5 ºC enregistrats a Monells van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 15,7 ºC de Palamós es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un petit descens a la majoria d'indrets que sempre analitzem, en relació al dia abans.
Així doncs, s'observa que a Monells van percebre una mínima 1,6 ºC inferior, a Castell d'Aro va baixar 1,0 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,5 ºC. A Torroella de Montgrí hi va haver una excepció, amb una mínima 0,1 ºC més alta.
A Palamós la mínima descendí 0,5 ºC d'un dia per l'altre.
Els 4,2 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 14 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 18,5 ºC (4,2 ºC)., Castell d'Aro 18,1 ºC (6,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,9 ºC (5,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,5 ºC (5,2 ºC)., Torroella de Montgrí 16,4 ºC (5,8 ºC).