Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de febrer del 2020

Diumenge 26 de gener: es manté la presència de núvols baixos

Núvols baixos observats el passat diumenge 26 de gener i una barca en primer pla, el passat diumenge 26 de gener al migdia. 

El passat diumenge 26 de gener va mantenir-se el domini de l'anticicló, però un cop més això no va ser sinònim de temps assolellat.
Malgrat l'alta pressió en superfície, al llarg de tota la jornada s'observà l'aparició d'abundants núvols baixos o estratocúmuls, amb algunes clarianes o ullades de sol intercalades.
L'establiment d'un potent anticicló a sobre la mar Mediterrània i el fenomen de la subsidència anticiclònica (desplaçament de l'aire cap al sòl dins l'atmosfera) que porta incorporat, va formar nuvolositat per sota de la capa d'inversió tèrmica que genera aquest fenomen.
Recordem que les masses d'aire, quan descendeixen pateixen un procés termodinàmic anomenat compressió adiabàtica que fa que s'escalfin, provocant l'aparició d'una inversió tèrmica a les capes baixes.
Probablement, també cal tenir en compte els fenòmens d'evaporació i cessió de calor des del mar a la massa d'aire existent immediatament a sobre, un fet que facilita la formació de núvols baixos.
D'altra banda, les masses d'aire subsidents situades al centre de l'anticicló, quan arriben a terra o sobre el mar, s'estenen cap a la perifèria. Llavors els núvols que es formen tenen  tendència a anar cap a la nostra costa si l'anticicló es troba centrat cap a l'est.

Núvols baixos observats el passat diumenge 26 de gener al migdia.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i pressió en superfície del passat diumenge 26 de gener. Veiem l'anticicló centrat a sobre del Mediterrani, a l'est de la nostra posició. Això va generar una capa de núvols baixos que viatjà cap a nosaltres. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 26 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 14,2 ºC (14,0 ºC al passeig del Mar i 13,7 ºC a La Fosca), mínima 8,2 ºC (7,9 ºC al passeig del Mar i 7,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb núvols i petites clarianes, estones de resol., al matí s'observaren de 3/8 a 6/8 Sc i de 1/8 a 4/8 Ac., a la tarda van aparèixer de 4/8 a 7/8 Sc, a més de 0/8 a 2/8 Ac., rosada abundant de bon matí i al vespre, la qual deixà 0,2 mm.
Vent: fins les 09:30h s'aprecià vent del ONO, O i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h bufà vent del N, NNO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h N.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons de xaloc., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,95 metres a les 13:00h i a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 72 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos observats el passat diumenge 26 de gener al migdia.

Núvols baixos observats el passat diumenge 26 de gener al migdia.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 26 de gener al Baix Empordà, es veu que va tenir comportaments diferents segons el lloc que analizem, respecte el dia anterior, a més, els canvis van ser molt poc importants.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 0,8 ºC respecte el dissabte i a La Tallada d'Empordà baixà 0,9 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 1,0 ºC i a Monells pujà 0,1 ºC.
A Palamós ascendí 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 15,7 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,4 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va pujar de forma poc remarcable a tot arreu, en relació al dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 0,7 ºC respecte el dia precedent, a Torroella de Montgrí ascendí 0,5 ºC i a Monells pujà 0,2 ºC.
A Palamós també va pujar 0,2 ºC.
Els 3,5 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 26 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 15,7 ºC (6,2 ºC)., Castell d'Aro 15,3 ºC (5,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,0 ºC (4,4 ºC)., Monells 14,5 ºC (3,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,8 ºC (4,9 ºC).

Més fotos del passat diumenge 26 de gener