Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 11 de setembre de 2021

Una passejada pel nucli antic de Mont-ras


El nucli antic de Mont-ras (Baix Empordà) es troba situat en un replà de les Gavarres i està presidit per l'església fortificada de Sant Esteve. Tot i ser un nucli força discret, si ho comparem amb els nuclis d'altres pobles medievals de la comarca baix-empordanesa, conté alguns elements arquitèctònics molt rellevants. 
La majoria d'edificacions són masos arrenglerats a banda i banda del carrer Major. Poc alterat per la modernitat, conserva diverses cases que mantenen la tipologia original, dels segles XVI al XVIII. Destaca Can Vidal (segles XVI i XVII), un edifici en cantonada, de planta baixa i pis que manté l'estructura original i alguns dels seus elements més característics, com la porta i les finestres. La porta, de mig punt, està envoltada d'un relleu de tipus geomètric molt curiós i elaborat. Destaca una de les finestres, amb una llinda lobulada, decorada també amb motius geomètrics. 
Al carrer Major hi ha una casa interessant, amb un gran portal adovellat, retallat tardanament per fer-lo més ampla. Conserva les finestres originals, una de les quals és un bon exemple de l'estil renaixentista popular que va començar a proliferar a Catalunya a mitjan segle XVI. És un finestral rectangular amb llinda i brancals motllurats, arquet conopial amb flor a l'interior i guardapols destacat molt treballat. Hi ha un relleu amb la data de 1578. 

L'església actual, dedicada a Sant Esteve, va ser construïda cap a la fi del segle XVI (a l'interior hi ha una porta amb la data de 1599) i és d'estil gòtic tardà. Substitueix un temple més antic, documentat des de l'any 1196, que no ha deixat rastre. Consta d'una nau rectangular amb capelles laterals, capçada amb un absis poligonal i coberta amb volta de creueria i dividida en dues crugies per un arc toral. Hi ha dues capelles laterals per banda, també cobertes amb volta de creueria. A l'extrem de tramuntana del frontis hi ha el campanar de torre. 
És un temple fortificat on la població s'hi podia refugiar en cas d'atac. A la façana lateral hi han espitlleres i sageteres, i havia tingut un matacà damunt la porta. La façana del frontis presenta un portal adovellat simple i una rosassa senzilla, mentre que la porta principal és a la façana de migdia. És un portal renaixentista, rectangular, flanquejat amb pilastres estriades i amb un entaulament presidit per una fornícula de petxina. A l'interior del temple hi havia un retaule barroc fet el 1792 i daurat el 1800, destruït l'any 1936.