Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de març del 2022

Avui diumenge comença la primavera astronòmica

Roelles al Pla de sa Nau, imatge típica de la primavera (cal recordar que tot aquest indret quedarà destruït quan s'urbanitzi)

La primavera del 2022 a l'hemisferi nord començarà avui diumenge 20 de març a les 16 hores 33 minuts hora oficial. 
Aquesta estació durarà aproximadament 92 dies i 18 hores i acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu. 

L'inici de la primavera a l'hemisferi nord esdevé quan la Terra passa per un punt de la seva òrbita des d'on podem veure el centre del Sol travessant l'equador celest, en el seu moviment aparent cap al nord. 
Aquest jorn la durada del dia i de la nit pràcticament coincideixen. Aquesta circumstància també s'anomena equinocci de primavera. 
Quan la primavera comença a l'hemisferi nord, a l'hemisferi sud comença la tardor. 

Què veurem al cel durant la primavera del 2022 ?

Després de la posta de Sol durant la primavera només tindrem Mercuri com a planeta visible, i únicament durant unes setmanes, entre mitjans d'abril i principis de maig. A l'alba, per contra, es deixaran veure Venus, Mart i Saturn durant tota l'estació, i Júpiter des de mitjans d'abril., els quatre planetes apareixeran aproximadament alineats cap a l'est. 
Pel que fa a les constel·lacions, al principi de la primavera encara es podran veure al capvespre algunes típiques de l'hivern, com Orió, Can Major o Bessons. A mesura que avancin les setmanes, aquestes constel·lacions s'aniran apropant al Sol i donaran pas a les constel·lacions més característiques de la primavera, com Lleó, amb la seva cridanera forma d'interrogant invertit acabat a l'estrella Régul., Verge, amb la brillant Espiga, i el Bover, amb l'estrella roja Artur. 

Durant la primavera del 2022 tindran lloc dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna. L'eclipsi de Sol succeirà el 30 d'abril, serà de tipus parcial, i es veurà només al sud del Pacífic i al sud de Sud-amèrica. L'eclipsi de Lluna tindrà lloc el 16 de maig, serà de tipus total, i es podrà veure a Europa, Àfrica i Amèrica. La fase de totalitat (visible a Catalunya) començarà a les 05:26h i acabarà a les 06:50h.

Altres fenòmens d'interès astronòmic durant la primavera del 2022 són les pluges de meteors de les lírides, el màxim de les quals s'espera cap al 22 d'abril, i les eta aquàrides, amb un màxim cap al 6 de maig. Les llunes plenes de l'estació tindran lloc el 16 d'abril, el 16 de maig i el 14 de juny. 

Canvi d'hora 

Tot i que tant el Parlament Europeu com la Comissió s'han pronunciat a favor d'eliminar els canvis d'hora en el futur, encara no hi ha una decisió definitiva sobre això. Per això, durant el 2022 seguirà en vigor el canvi d'hora tradicional que té lloc el darrer diumenge de març. Aquest dia, el 27 de març, a les 2 de la matinada, avançarem els rellotges una hora per marcar les 3. 

Algunes curiositats sobre la primavera 

Al llarg del segle XXI, l'inici de la primavera es pot donar, com a màxim, en tres dates diferents del calendari (del 19, 20 i 21 de març). El seu inici més matiner és el de l'any 2096 i l'inici més tardà fou el del 2003. 
Les variacions d'un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns de traspàs, uns altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol. 
L'inici de la primavera és l'època de l'any on el dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la península Ibèrica, el Sol surt més d'un minut abans que el dia anterior, i a la tarda es pon més d'un minut després. Com a conseqüència d'això, al començament de la primavera, el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.