Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de març del 2022

Febrer molt sec a gran part de Catalunya


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de febrer s'ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya i de molt càlid a les zones elevades del territori.
Ha estat un mes molt sec a la major part de Catalunya i sec al sector central i oest del Pirineu i Prepirineu.

L'estabilitat atmosfèrica ha estat el tret principal de la meteorologia de Catalunya durant el febrer. En conseqüència, el mes s'ha caracteritzat per poca precipitació i una marcada inversió tèrmica (temperatura més baixa a les fondalades que a sectors elevats).

Tan sols destacar que els dies 13 i 14  i el dia 19 es van mesurar de 10 a 15 cm de neu nova a sectors elevats del Pirineu occidental, remarcant els 20 cm a Boí (2.535 m) a l'Alta Ribagorça el 13-14 de febrer.

Calor el dia 18 de febrer

La temperatura es va mantenir per sobre dels valors normals durant gran part del mes, però aquesta va tocar sostre el dia 18 de febrer quan una massa càlida per l'època de l'any va afectar Catalunya, amb màximes per sobre dels 20 ºC a bona part del país, i dels 25 ºC a cavall del Gironès i la Selva, amb 27,3 ºC a Anglès. 

25 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb més de 10 anys de dades, van superar la temperatura màxima absoluta per a un mes de febrer. Aquestes estacions es van ubicar fonamentalment al llarg de la depressió Central i del prelitoral.

Un febrer molt càlid a les parts elevades del país

El mes de febrer s'ha de qualificar de càlid a Catalunya i de molt càlid a les zones elevades del territori. Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència durant el mes de febrer de l'anticicló Atlàntic que va afectar gran part de l'Europa occidental. La configuració va afavorir una acumulació de l'aire més fred a les fondalades, fet que va provocar inversió tèrmica, amb una temperatura més alta a les parts més elevades del territori.

Un mes molt sec a gran part de Catalunya

Ha estat un mes molt sec a gran part de Catalunya i sec al sector central i oest del Pirineu i del Prepirineu. La distribució de la precipitació respon a la persistència de les altes pressions. Cal remarcar que al litoral, gran part del prelitoral i la depressió Central, la precipitació total mensual ha estat per sota dels 5 mm.

Irradiació solar normal a gran part de Catalunya

La irradiació solar global mitjana diària de febrer ha estat dins de la forquilla entre el -5 i el 5%, llindars que es consideren normals per l'època de l'any.  Escapen d'aquest patró el litoral i prelitoral Nord, bona part de la depressió Central, la Val d’Aran i el massís del Port, on la radiació solar ha estat superior. 

Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç: 

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/418808/febrer-molt-sec-a-gran-part-de-catalunya