Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de març del 2022

Dimarts 22 de febrer: un espectacular cel ondulat des de Calonge



El passat dimecres 22 de febrer ens van creuar nombroses franges de núvols alts empessos pel vent intens de component NO que bufava en altura.
Els cirrocúmuls foren una de les espècies nuvoloses que es van deixar veure. Aquests núvols alts molts cops presenten unes curioses formes i feia molt temps que no es mostraven amb tanta profusió a la nostra zona.
A les fotografies que vaig realitzar a la tarda des de la vila veïna de Calonge, podem observar uns bells Cirrocumulus stratiformis undulatus (també Cirrocumulus lenticularis undulatus). 
Es pot dir que es va tractar d'un espectacle efímer. El fort vent que bufava a les capes altes de la troposfera (corrent en jet) es va encarregar de fer-los desaparèixer al cap de poca estona.
Els Cirrocumulus són uns núvols que es presenten en forma de banc, capa prima o llençol blanc, sense ombres. Estan representats per elements molt petits en forma de grans, rínxols, grumolls, ondulacions, units o separats i distribuïts amb major o menor regularitat. La majoria dels elements tenen una amplada aparent de menys d'un grau.

Estan constituïts per cristalls de gel, tenen un procés de formació similar als Cirrus i Cirrostratus. A diferència d'ells, els Cirrocumulus delaten la presència d'inestabilitat en el nivell on es troben. Això els dona un aspecte cumuliforme. Els Cirrocumulus són un dels núvols més bells i espectaculars, i també els més difícils de presenciar, ja que apareixen molt poc sovint. Es troben a una altura de 7-12 km.
Si augmenten considerablement amb el pas del temps solen indicar canvi de temps. Algunes vegades apareixen associats al corrent en jet. 
No hem de confondre'ls amb els Altocumulus, d'aparença similar però més baixos, grisos i amb elements constitutius més grans.
Es poden distingir 4 espècies (stratiformis, lenticularis, castellanus i floccus) i 2 varietats (undulatus i lacunosus).

A Palamós aquella jornada ens donà una màxima de 14,9 ºC i una mínima de 6,6 ºC. El vent de garbí va bufar fluixet a les hores  centrals, ratxa màxima 27 km/h. Humitat relativa màxima 84 %, mínima 51 %. Pressió màxima 1027 hPa, mínima 1024 hPa.