Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 de març del 2022

El llepó torna com cada any

Taca de llepó sobre el mar observada el passat dilluns 30 de març.

Durant les darreres jornades s'ha pogut observar l'aparició de diverses taques de color blanquinós resseguint el litoral de Palamós.
Tot i que podria semblar que es tracta de contaminació, en realitat ens trobem al davant d'un fenomen natural que esdevé cada any a finals d'hivern i a principis de primavera.
Es tracta del típic bloom primaveral de zooplàncton format majoritàriament per salpes (Salpa fusiforme). 
Les acumulacions de llepó tenen una consistència gelatinosa i llefiscosa força desagradable, però són completament inofensives, encara que cal anar amb compte, ja que també hi pot haver alguna medusa urticant barrejada de l'espècie Pelagia noctiluca. 
Un dels efectes no desitjats d'aquests organismes és que si apareixen en grans quantitats poden afectar les xarxes de pesca i dificultar molt la feina dels pescadors. També poden donar un aspecte desagradable a les nostres platges quan són portades per les onades.

L'arribada d'aquestes taques gelatinoses està relacionada amb el corrent de llevant i xaloc que hem tingut les darreres setmanes. Es preveu que la tramuntana que ha de bufar durant els propers dies les allunyi de la costa.
Tot seguit podeu veure un parell d'articles i una notícia que parlen d'aquest fenomen natural: