Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 d’agost del 2022

El downburst del passat divendres 12 d'agost

Downburst observat des de la badia de Palamós el passat divendres 12 d'agost a la tarda. També s'aprecia el creuer Marella Discovery 2. Autor de la foto: Antonio Luengo

La tarda del passat divendres 12 d'agost, ens va portar el que possiblement hagi sigut el fenomen meteorològic més espectacular en el que va d'estiu.
Des de la badia de Palamós es va observar la curiosa imatge d'un fenomen que es coneix tècnicament com a downburst (esclafit en català).
Aquella tarda es van formar tempestes que descarregaren amb força localment cap a l'interior de Girona, i es traslladaren de nord-oest a sud-est fins arribar a la costa baix-empordanesa, ja completament desgastades. 
De fet, a la nostra zona només es va veure virga o com a molt va espurnejar. En aquest sentit, cal destacar que cap estació meteorològica del Baix Empordà va recollir cap dècima.
Tot i que no va arribar l'esperada pluja, una d'aquestes tempestes es va reactivar sobre el mar (al davant de Sant Feliu de Guíxols) i deixà aquest fenomen vistós que cridà l'atenció a la gent que en aquelles hores es trobava arran de mar.

Un downburst (esclafit en català i reventón en castellà) és un corrent d'aire descendent molt intens que cau des dels núvols convectius o de tempesta. Aquests forts corrents descendents es donen amb unes condicions molt específiques.
Hi han dos tipus d'esclafits: els càlids i els humits.
Els esclafits càlids es produeixen quan hi ha una capa d'aire relativament seca propera al terra i la precipitació s'evapora abans d'arribar a la superfície. En el cas dels esclafits humits, aquests estan associats a una precipitació brusca. En tots dos casos és conseqüència de l'afebliment del corrent ascendent que alimenta la tempesta.
Quan el corrent descendent arriba i xoca contra el terra o el mar, es produeixen vòrtexs horitzontals on el vent s'accelera. En alguns casos les ratxes poden assolir o superar els 100 km/h. Els downburst solen durar de 5 a 20 minuts i es poden estendre fins a 10 quilòmetres de distància.

A vegades es produeixen esclafits de caràcter molt localitzat (menys de 5 quilòmetres de dimensió horitzontal i una durada de menys de 10 minuts), que es coneixen com a microburst (micro esclafits). Els esclafits al seu pas provoquen canvis molt bruscos de temperatura, d'humitat, de pressió i del punt de rosada.
 
Downburst observat des de la badia de Palamós el passat divendres 12 d'agost a la tarda. Autor de la foto: Ferran Latorre

Imatge del radar meteorològic del passat divendres 12 d'agost a les 17:40 hora oficial. Veiem la tempesta de davant de Sant Feliu de Guíxols que donà el downburst.