Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 12 d’agost del 2022

Ferro a les Gavarres. Les mines del Nen Jesús de Celrà (Gironès)

 

Les mines del Nen Jesús són a Celrà, al peu de les Gavarres. La ruta que fem en aquesta visita surt de la Torre Desvern. 
Ja se sap que en aquesta zona de les Gavarres cap al segle XII ja s'extreia ferro. Però que no va ser fins a finals del segle XIX que es va buscar amb més èmfasi, a causa de la demanda per part de la indústria. Com veurem al llarg del recorregut, es troben diferents mines, i una estructura força imponent anomenada carregador. 
Aquest és el primer edifici relacionat amb l'activitat minera al nostre recorregut. Rebia el mineral de les cotes altes i després d'una tria s'enviava cap al ferrocarril. No es van fer grans inversions en aquestes instal·lacions, i a primers del segle XX van haver de tancar. Tampoc hi va ajudar gaire la qualitat del mineral, ja que majoritàriament es tracta d'hematites terrós, que té amb prou feina un 50% de ferro. L'interior de les mines és lloc de refugi de diferents espècies animals i vegetals. Tanmateix, és un perill evident entrar-hi. Per això us les ensenyem. No us la jugueu. 
El vídeo acaba amb un experiment que demostra que el mineral extret de la mina conté ferro. Aquest vídeo forma part del projecte "Mines de Girona" que compta amb el suport del Departament de Química i de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Udg, El projecte ha comptat amb un ajut del Consell Social de la UdG i la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECyT).