Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 de juliol del 2023

100.000 persones arrisquen les seves vides a la “infernal” mina de carbó en flames de l'Índia

 
Els incendis mortals s'han desfermat durant un segle a les mines de l'estat indi de Jharkhand, on Savitri Mahto és una de les 100.000 persones que arrisquen les vides palejant carbó per satisfer la demanda insaciable.
"La terra està calcinada pels incendis", va dir Mahto, de 22 anys, que remena il·legalment entre les flames en un punt d'una gran mina comercial a cel obert a la recerca del combustible fòssil. 
"Vivim amb por cada dia". Els incendis subterranis, que els científics creuen que van començar en un accident de mina el 1916, creen embornals que s'empassen persones i llars. 
Els recol·lectors de carbó i els activistes informen que centenars de persones han mort al llarg de les últimes dècades. 

"Els accidents han passat abans i continuen passant perquè la terra s'està enfonsant", va dir Mahto a l'AFP, mentre cuidava una pila de roques en flames per produir carbó coquizable, un combustible més estable que es ven per cuinar i coure maons. 
"És perillós viure aquí", va dir Mahto, que somia ser infermera. "Les cases es poden esfondrar en qualsevol moment". 

El consum de carbó a l'Índia, la nació més poblada del món i la cinquena economia més gran, s'ha duplicat a l'última dècada, alimentant gairebé el 70 per cent de la xarxa elèctrica. La meitat de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle de l'Índia provenen de la crema de carbó, i només la Xina en crema més. 
Els incendis, que arrasen el terreny a través de mines a cel obert repartides en gairebé 300 quilòmetres quadrats, han cremat milions de tones de carbó que emet CO2, diuen els experts. Els focs brillants i fantasmals i els núvols sulfurosos creen una sensació apocalíptica.