Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de juliol del 2023

Dimarts 13 de juny: un cel amenaçador molt fotogènic

Espectacular cel de grop observat des de cala Margarida el passat dimarts 13 de juny a la tarda. Autor de la foto: Arcadi Moradell 

La tarda del passat dimarts 13 de juny ens va portar un celatge espectacular, però la pluja altre cop es va quedar lluny de Palamós.
La presència d'un xic d'aire fred en altura (iso de -15 ºC a 500 hPa), l'escalfament del sòl, la baixa pressió i la formació d'una marcada línia de convergència de vent en superfície, va desencadenar el creixement de Cumulonimbus a l'interior i al prelitoral de Girona.
La convergència de vent en superfície fou molt més definida al damunt del Gironès, i la quantitat d'aigua precipitable també hi era amb més proporció que en altres llocs.
L'aigua precipitable total és la quantitat de vapor d'aigua integrat a una columna sobre un punt específic a la Terra. En termes generals, com més gran sigui l'aigua precipitable total, més humitat estarà disponible per crear precipitació.

Aquestes bones condicions, donaren tempestes molt productives en aquella àrea. Destaquen els 53,2 mm de Bescanó, els 52,2 mm de Montfullà, els 43,2 mm de Sant Gregori, els 40,4 mm de Canet d'Adri, els 40,2 mm de Vilablareix, els 35,8 mm de Cartellà o els 23,4 mm de Bordils.
Les tempestes de l'interior de Girona es van anar desplaçant cap al Baix Empordà molt més desgastades. En aquest sentit, apareixen 10,2 mm a Torroella de Montgrí, 9,8 mm a La Bisbal d'Empordà, 3,3 mm a Calonge-Vall dels Molins, 1,2 mm a Les Olives i 0,8 mm a Verges.
A Palamós només es recolliren 0,2 mm al Passeig del Mar i inapreciable al barri Vell i a La Fosca.  

La desaparició de les condicions que formaren les tempestes a mesura que aquestes s'acostaven a la costa, com per exemple la desaparició de la convergència de vents en superfície, el menor contrast tèrmic vertical o la menor quantitat d'aigua precipitable, va fer que només caiguessin les escurrialles a la nostre vila.
De totes maneres, el celatge de la tarda va ser molt espectacular durant una estona, amb un bonic cel de grop i ratxes de vent de revoltura.

Dades meteorològiques del passat dimarts 13 de juny a Palamós: Temperatura màxima 23,4 ºC, mínima 19,4 ºC. Humitat del 72 al 88 %. Pressió màxima 1009 hPa, mínima 1006 hPa. Vent fluixet del N, NNE i NE fins al migdia., NO i O fluixet amb cops moderats a la tarda, ratxa màxima 31 km/h NO.
Cel molt variable., al matí grans clarianes, amb de 2/8 a 6/8 Cu i Sc, a més de 2/8 a 5/8 Ci i Ac., a la tarda de 4/8 a 7/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 3/8 Ci, Cs i Ac, Cb a la llunyania, trons llunyans.

Mapa de llamps del passat dimarts 13 de juny. Veiem molt d'aparat elèctric a l'oest del Baix Empordà.