Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de juliol del 2023

Dimarts 18 de juliol: la garbinada manté a ratlla el mercuri a la costa, però deixa rècords de calor a l'interior

La garbinada del passat dimarts 18 de juliol va fer hissar la bandera groga de precaució al bany a la platja Gran i a Es Monestri. 

El passat dimarts 18 de juliol, la badia de Palamós es va veure assotada per una altra garbinada de primera divisió.
El vent de sud-oest va assolir una intensitat molt elevada, talment com si fos l'hivern. La ventada va anotar una ratxa màxima de 50 km/h i uns 25 km/h de mitjana, tot això a partir del migdia. 
Cal destacar que es tractà de la segona garbinada en menys d'una setmana. El passat divendres 14 de juliol encara bufà més fort, amb una ratxa màxima de 60 km/h i una velocitat mitjana de 25-30 km/h. 
El fort onatge va fer hissar la bandera groga de precaució al bany a la platja Gran i a Es Monestri. 
Segons la boia del cap de Begur, el vent va aixecar una alçada significant de l'onatge de 0,82 m a les 17:00h i una alçada màxima d'1,31 m a les 20:00h.

D'altra banda, a diferència de l'interior de la comarca, el vent de mar va mantenir a ratlla la temperatura màxima. A Palamós (barri Vell) s'anotà una màxima de 28,3 ºC, però més cap a l'interior els valors de 40 ºC o superiors van sovintejar, amb un aire sec i càlid degut a l'efecte Foehn. 

S'ha de tenir en compte que l'aigua superficial del mar a la nostra zona era d'uns 25 ºC, amb la qual cosa l'aire que ens ve del mar encara arriba relativament fresc, en comparació amb l'aire reescalfat que es belluga terra endins. De totes maneres, la temperatura de xafogor enregistrada a Palamós va ser terrible degut a l'alta temperatura combinada amb l'elevada humitat relativa, donant-se 40,8 ºC a les 20:45h.
El contrast de temperatura també va facilitar la formació d'un extens banc de núvols baixos que es movien cap a la costa força trencats. 
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va marcar 21,9 ºC (nit tropical). La humitat va moure's entre el 75 i el 90 %. La pressió màxima marcà 1018 hPa i la mínima 1012 hPa. 
L'estat del cel es presentà amb domini del sol, calitja i bancs de núvol baixos esqueixats., algun núvol alt i mitgenc passatger.

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dimarts 18 de juliol. Veiem la cúpula d'aire càlid inusualment potent que afectava el Mediterrani occidental. 

Rècords de temperatura màxima terra endins

Mentre a Palamós "només" s'enregistrava una temperratura màxima de 28,3 ºC,  a La Bisbal d'Empordà es van anotar 43,8 ºC segons el SMC (XEMA), superant la seva temperatura màxima absoluta (l'anterior rècord era de 41,0 ºC el 12/08/2003). Aquesta estació meteorològica va començar a agafar dades el 25/03/1998, fa 25 anys. 

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquesta nova irrupció a Catalunya de la massa d'aire africana extremament càlida, que feia més d'una setmana que es balancejava entre el nord d'Àfrica i la Mediterrània occidental, va originar un nou pic de calor, força més potent que el del dimarts 11 de juliol, afectant molt especialment el nord-est, primer, i posteriorment Ponent. 

En els mapes corresponents a la topografia de 850 hPa (a uns 1.600 metres d'altitud) a la matinada i migdia del dimarts 18 de juliol, s'observava clarament la massa d'aire càlid abraçant Catalunya i amb un flux de sud-oest que va reforçar l'ascens tèrmic en algunes zones. 
Les estacions del Pantà de Darnius-Boadella i de Navata, a l'Alt Empordà, van superar aquest dimarts la temperatura més alta mesurada per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb sèries de més de 30 anys de dades. 
En concret, aquests dos punts van assolir els 45,1ºC de màxima, 1,3ºC més que l'anterior rècord, registrat a Alcarràs (Segrià) el 29 de juny del 2019, amb 43,8ºC. 
Així mateix, segons l'AEMET, a Figueres enregistraren 45,3 ºC. 

Cal destacar que 150 estacions de la XEMA d'un total de 184 van superar el llindar de situació meteorològica de perill (SMP) per calor. Donat que aquesta situació ja no es repetí el dimecres 19 i encara menys dijous 20, no es pot tractar l'episodi com a onada de calor sinó com a pic de calor. A més, 43 estacions de la XEMA van enregistrar la temperatura mitjana diària més elevada de la seva sèrie. Destaquen Tàrrega amb 33,7 ºC superant els 32,9 ºC del 7 de juliol de 2015 o Ulldemolins (el Priorat) amb 33,5 ºC, superant els 31,6 ºC el mateix 7 de juliol de 2015. 

Finalment, criden l'atenció els 10,9 ºC d'anomalia càlida a 1.500 m d'altitud. L'estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar, la matinada del 18 de juliol, un valor de 28,2ºC a 850 hPa (uns 1.600 m d'altitud). Tot i ser un valor excepcional, no va superar el registre de la setmana passada (29,4 ºC el dia 12 de juliol de 2023). 

Més fotos del passat dimarts 18 de juliol a primeres hores de la tarda