Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de juny s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al litoral i prelitoral.
El mes ha estat molt plujós a Ponent, depressió Central i àmplies zones del delta de l’Ebre. A la resta del país ha resultat plujós, amb l’excepció del litoral, on ha estat sec.
El mes ha estat molt plujós a Ponent, depressió Central i àmplies zones del delta de l’Ebre.
La característica principal del mes de juny ha estat el progressiu desplaçament de l’anticicló ubicat al nord del continent cap a l’est, fet que va comportar una circulació més zonal i per tant el pas de fronts de procedència atlàntica. La temperatura elevada en superfície, en contraposició amb l’aire relativament fred en els nivells mitjans de la troposfera associat als solcs atlàntics, va afavorir el creixement de nuvolades i tempestes que van ser virulentes a la meitat oest del territori, arribant més desgastades al litoral i prelitoral.
Precipitació del dia 1 a l’11 de juny
La primera desena del mes va venir marcada encara pel bloqueig anticiclònic al nord del continent que havia caracteritzat el maig passat. Per tant, les pertorbacions van afectar Catalunya, algunes d’elles de tipus retrògrad. Es van superar els 100 mm de pluja acumulada a punts d’Osona, el Prepirineu oriental i l’Empordà, amb 143,1 mm a Vic (Osona), 131,5 mm a Borgonyà (Osona), 128,7 mm a Lliurona (Alt Empordà) o 125,2 mm al Port del Comte (1.813 m, Solsonès). També cal destacar que es van superar els 50 mm a punts del delta de l’Ebre i la plana de Lleida, amb 81,3 mm a l’Aldea (Baix Ebre) o 61,9 mm a Raimat (Segrià).
Tempestes entre els dies 12 i 18 de juny
Una pertorbació atlàntica va afectar el Principat entre els dies 12 i 18 de juny. Les tempestes més importants es van localitzar bàsicament al Pirineu i Prepirineu, amb acumulacions de 93,8 mm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà), 92,2 mm al Lac Redon (2.247 m, Val d’Aran) o 91,8 mm a la Vall de Bianya (Garrotxa). Puntualment van afectar amb intensitat sectors del prelitoral, com la tempesta que el dia 13 va deixar 81,5 mm a Terrassa (Vallès Occidental), provocant inundacions a la ciutat.
Calorada entre el 25 i el 27 de juny
La temperatura màxima va superar els 35 ºC de màxima a Ponent, sectors de la Catalunya Central i sobretot a la vall de l'Ebre, on el dia 25 es van assolir per primer cop enguany els 40 ºC, amb 40,9 ºC de màxima a Vinebre (Ribera d'Ebre). També es van registrar nits tropicals (temperatura mínima superior a 20 ºC) a bona part del litoral, del prelitoral i alguns sectors elevats de l’interior.
Precipitació els dies 29 i 30 de juny
El pas d’un solc va provocar un episodi de tempestes que va afectar Catalunya entre el 29 de juny i la matinada del 30. Va deixar pluja gairebé general i una baixada destacada de la temperatura. Les acumulacions de precipitació van ser de més de 100 mm al sud del Bages, amb un màxim de 141,6 mm a Sant Salvador de Guardiola. També es van superar els 50 mm a diversos indrets del Vallès Occidental, del Pirineu i Prepirineu occidental i de la Noguera. A bona part del país es van registrar més de 10 mm, amb quantitats molt irregulars, però la pluja va ser inferior a 1 mm, o fins i tot inapreciable, a sectors de l’extrem sud com ara al massís del Port o a punts de la Ribera d’Ebre.
Juny càlid a gran part de Catalunya
El juny s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al litoral i prelitoral, encara que el mes ha estat normal a punts del Prepirineu i al massís del Port.
Aquesta anomalia positiva ha afectat el litoral i Prelitoral Central i Nord, on la circulació zonal va comportar un flux de ponent que va provocar una temperatura elevada en aquests sectors.
Plujós o molt plujós a la meitat oest de Catalunya
El mes ha estat molt plujós a Ponent, depressió Central i àmplies zones del delta de l’Ebre. A la resta del país plujós, a excepció del litoral, on s’ha de qualificar de sec.
La precipitació acumulada està distribuïda de nord a sud i d’oest a est, com a resposta a la circulació zonal (vent de l’oest) i les pertorbacions atlàntiques que van afectar Catalunya, més efectives a l’occident que a l’orient del territori, on arriben generalment més desgastades.
Si bé al conjunt de Catalunya només cal anar fins a l'any 2020 per trobar un mes de juny més plujós que el d'enguany, algunes estacions de Ponent, de les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central amb més de 20 anys de dades han mesurat el juny més plujós de la sèrie. Destaca Vic (Osona), que amb 225,0 mm ha tingut el mes de juny més plujós almenys des de l’any 1950, superant els 194,5 mm que es van mesurar l'any 1992.
Irradiació per sota de la mitjana
La irradiació solar global del juny ha estat per sota de la normal a Catalunya, especialment a les parts més elevades del Pirineu, Prepirineu i prelitoral.
Per veure l'informe complet accediu al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/521342/juny-molt-plujos-a-ponent-depressio-central-i-zones-del-delta-de-l-ebre