Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 de juliol del 2023

Dimarts 20 de juny: un altre dia amb polsim del Sàhara

Mapa de pols en suspensió del passat dimarts 20 de juny. Veiem com emergeix una intrusió de polsim del Sàhara cap al Mediterrani occidental. 

El passat dimarts 20 de juny, vàrem tenir una altra mostra repetitiva de la situació meteorològica que ens ha afectat durant diverses jornades al llarg de la primera meitat de l'estiu.
La presència d'un solc d'aire fred a l'oest de la península Ibèrica, associat a una forta ondulació del corrent en Jet, va provocar que a la seva part davantera aparegués un marcat flux de vents de component sud en altura, provinents directament del nord d'Àfrica.
Aquesta circumstància va portar-nos una nova intrusió de polsim del Sàhara a la troposfera, un fet força recurrent en els darrers mesos.
Tot i que la temperatura màxima no fou pas massa elevada, gràcies a la presència de vent fluixet de provences i gregal en superfície., unit a l'arribada de núvols mitgencs, igualment es podia apreciar molta calitja que denotava la pols del desert del Sàhara que hi havia. Això empitjorà la qualitat de l'aire que es respirava i també difuminava el paisatge que envolta la badia de Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 20 de juny a Palamós: Temperatura màxima 25,8 ºC., temperatura mínima 21,1 ºC. Humitat del 73 al 90 %. Pressió màxima 1013 hPa, mínima 1008 hPa. Vent fluixet de component N, NNE i NE, fins a  primeres hores de la tarda., aleshores vent del NE i ENE molt feble o vent en calma., ratxa màxima 27 km/h NNE.
Domini del sol, amb intervals de núvols mitgencs i calitja tot el dia, de 2/8 a 6/8 Ac castellanus, també algun núvol baix de 0/8 a 3/8 Sc.

Cel de color blanquinós i calitja degut al polsim del Sàhra present a l'atmosfera, el passat dimarts 20 de juny. Font: càmera web de Palamós

Cel de color blanquinós, calitja degut al polsim del Sàhra present a l'atmosfera i altocúmuls, el passat dimarts 20 de juny. Font: càmera web de Palamós