Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 de juliol del 2023

Dijous 8 de juny: cel caòtic a la posta de sol i ruixats l'endemà

Cel caòtic observat el passat dijous 8 de juny durant la posta de sol.

El passat dijous 8 de juny es va apreciar un celatge format per núvols de diferents gèneres situats en diferents nivells. 
Aquesta mena de desordre nuvolós és coneix com a "cel  caòtic" i normalment presagia un proper canvi de temps que porti pluja, tal com va succeir en aquest cas.
Sense mirar els models meteorològics, moltes vegades podem intuir el temps que ens espera en les properes hores si interpretem bé les pistes que ens dona el cel.
Una d'aquestes pistes o símptomes de canvi de temps més útils, és la presència del cel caòtic. En aquest cas, ens referim a l'aparició de núvols de diferents gèneres situats a diferents altures i que es donen alhora. 
A les fotos de la posta de sol s'aprecien núvols baixos més grisos al fons, formats per estratocúmuls, mentre que per damunt veiem núvols alts i mitgencs, formats per cirrus, cirroestrats, altocúmuls i molts deixants de condensació dels avions que s'entrecreuen i s'expandeixen.
El cel caòtic ens indica que hi ha molta humitat a tota la troposfera, la qual cosa facilita la condensació i la formació de núvols.

Aquest cel, per si no n'hi hagués prou, també es va unir a un altre clar símptoma de pluja, degut a la baixa pressió que marcaren els baròmetres. 
La pertorbació situada a l'oest de la península Ibèrica, amb un mínim de 995 hPa sota el seu centre, també es va notar aquí, amb un mínim de 1009 hPa anotats a la nostra vila.
Les nuvolades associades a l'augment de la inestabilitat, van portar alguns ruixats l'endemà al Baix Empordà, però per desgràcia aquests només afectaren la meitat nord, i Palamós en va quedar al marge de nou. Així doncs, el divendres 9 de juny es recolliren 8,4 mm a Torroella de Montgrí, 7,8 mm a Verges, 3,8 mm a Sobrestany, 3,2 mm a L'Estartit i 2,2 mm a Les Olives.
A la resta de Girona apareixen 33,5 mm a Llançà, 11,0 mm a Ribes de Freser, 10,0 mm al Port de la Selva, 9,4 mm a Mollet de Peralada, 7,3 mm a Banyoles i 6,0 mm a Boadella d'Empordà, segons Meteoclimatic.   

Dades meteorològiques del passat dijous 8 de juny a Palamós: Temperatura màxima 23,6 ºC, mínima 19,3 ºC. Humitat del 81 al 93 %. Pressió màxima 1019 hPa, mínima 1012 hPa. Vent fluixet del S, SSO i SSE, ratxa màxima 24 km/h SSO.
Cel enterenyinat tota la jornada amb núvols en diferents nivells., de 2/8 a 4/8 Cu i Sc, a més de 4/8 a 6/8 Ci, Cs, Ac i deixants dels avions.

Posta de sol del passat dijous 8 de juny amb núvols en diferents nivells.

El mercant Puffin Arrow, amb 199.98 m d'eslora i una mànega de 32.26 m, el passat dijous 8 de juny descarregant pasta de paper al port de Palamós.