Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de desembre del 2010

El sol de mitjanit


El sol de mitjanit al Cap Nord, Noruega.
Font: http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada

En una anterior entrada vaig fer esment al fenòmen conegut com a "sol de mitjanit", avui faré una explicació més detallada d'aquest fenòmen, acompanyada amb un parell de vídeos molt interessants que vaig trobar.

El sol de mitjanit és un fenòmen natural que es pot observar al nord del cercle polar àrtic i al sud del cercle polar antàrtic i consisteix en el fet que el Sol és visible durant les 24 hores del dia, en dates properes al solstici d'estiu. El nombre de dies a l'any amb sol de mitjanit és més gran com més a prop s'estigui dels pols.

Atès que a l'hemisferi sud no hi ha assentaments permanents prou a prop del pol (excepte a les bases antàrtiques, habitades per uns pocs científics i personal militar), les regions habitades que poden gaudir d'aquest fenòmen estan totes a l'hemisferi nord: Alaska, Canadà , Groenlàndia, Noruega, Suècia, Finlàndia, Rússia i l'extrem nord d'Islàndia.
La quarta part del territori finlandès es troba al nord del cercle polar àrtic. A la zona més septentrional del país el Sol no s'oculta durant 73 dies a l'estiu. A Svalbard, Noruega, la regió habitada més septentrional d'Europa, no hi ha posta de sol des del 19 d'abril fins al 23 d'agost, aproximadament. Els llocs més extrems són els pols, on el Sol és visible mig any.

El fenòmen contrari, conegut com a "nit polar", es produeix en dates properes al solstici d'hivern, quan el Sol no arriba a sobresortir per l'horitzó en tot el dia.

A causa de la inclinació de l'eix de rotació de la Terra respecte a l'eclíptica d'aproximadament 23 graus i 27 minuts, en latituds altes el Sol no s'oculta durant l'estiu. La durada del sol de mitjanit varia des d'un dia (unes 20 hores) durant el solstici d'estiu en els cercles polars, fins aproximadament sis mesos en els pols geogràfics (uns 186 dies). En els pols, en tot l'any només es fa de dia o es fa de nit una vegada a l'any. Durant els sis mesos de dia que hi ha als pols, el Sol es mou contínuament prop de l'horitzó, aconseguint la seva alçada màxima en el cel el dia del solstici d'estiu.
En latituds extremes, aquest fenòmen és conegut normalment com a dia polar.

A causa de la refracció, el sol de mitjanit pot observar-se en latituds lleugerament per sota del cercle polar, però com a molt un grau per sota (depenent de les condicions locals). Per exemple, és possible veure el sol de mitjanit a Islàndia, encara que la major part del país (l'illa de Grímsey és l' excepció) es troba al sud del cercle polar àrtic. Fins i tot a la zona més al nord de les Illes Britàniques (i als llocs que es troben en latituds similars) es pot observar un crepuscle o resplandor permanent en aquestes dates.




Vídeo divulgatiu, on es veuen les zones amb sol permanent i on es fa de nit, durant l'estiu boreal.

Nits blanques

Les localitats que es troben a més de 60 graus de latitud però al sud del cercle àrtic o al nord del cercle antàrtic, en lloc del sol de mitjanit experimenten el "crepuscle civil de mitjanit". El Sol es troba fins a 6 graus sota l'horitzó, de manera que les activitats de dia, com llegir, encara són possibles sense llum artificial, sempre que el cel no estigui ennuvolat. Aquest fenòmen natural és conegut popularment amb el nom de "Nits blanques".

Les nits blanques s'han convertit en un símbol comú de Sant Petersburg, Rússia, on succeeixen aproximadament des de l'11 de juny fins a l'11 de juliol, i els últims 10 dies de juny se celebren amb esdeveniments culturals.

Aquest fenòmen natural va inspirar el títol d'una de les novel.les de l'escriptor rus Fiódor Dostoievski, la qual va ser anomenada "Nits blanques".

Efecte en les persones

Moltes persones tenen problemes per conciliar el son a la nit quan el Sol està brillant. En general, visitants i nouvinguts són els més afectats. Això també afecta alguns natius, però en general en menor grau. Es diu que la nit polar, és a dir, el no observar la llum del dia durant llargs períodes, causa trastorn afectiu estacional (en anglès, SAD), un tipus de depressió causat per la falta de llum natural. Per pal.liar aquest trastorn, una solució popular és utilitzar làmpades d'una llum molt potent que imita la del Sol, i també els solàrium (llits solars).




Vídeo en "time lapse", on es veu com el sol no es pon durant tot el dia a l'àrtic.