Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 de desembre del 2010

Tornados i inundacions a la Península


Mapa sinòptic model UKMO d'ahir a la tarda. Observeu la borrasca que hi havia situada a l'oest de la Península Ibèrica.

Les darreres hores han estat marcades per una successió de fenòmens de temps sever a la meitat oest de la Península, especialment a Portugal i a Andalusia.

El temporal de pluges que està provocant la borrasca situada a l'oest de la Península Ibèrica, ha causat dos morts.
Ahir a la provincia de Jaén, a Arroyo del Ojanco, un home va morir per culpa d'un llamp que va entrar per la finestra d'un "cortijo" i va fer explotar un televisor, a més, un nen de 9 anys ha mort a Almodóvar del Campo, després que una riuada s'hagi endut el vehicle on anava amb els seus pares.

A causa de la crescuda del riu Cabezamalo, s'ha enfonsat un pont i unes 35 persones han quedat aïllades en una casa rural de la localitat de Venda de Cárdenas (Ciudad).


Inundacions a Andalusia

Mentrestant, Andalusia està en alerta per fortes pluges. Les provincies més afectades són les de Huelva, Còrdova i Sevilla.
En aquesta última, unes 3.000 persones i més de 800 habitatges han resultat afectats per les inundacions que han tingut lloc a Écija (Sevilla). A més, s'ha inundat gran part del casc urbà, ja que les intenses pluges de les últimes hores han deixat 107 litres d'aigua per metre quadrat a la serra de Còrdova, els quals han anat a parar a la conca del riu Genil.

A Còrdova, mig centenar de cases han hagut de ser desallotjades a la localitat de Palma del Rio, on s'ha activat el Pla d'Emergència davant del risc imminent d'inundacions causades per les fortes precipitacions i on el consistori ofereix materials perquè els residents facin envans a les entrades dels seus habitatges i evitin, en la mesura possible, l'entrada d'aigua.
A Aceuchal (Badajoz), un tornado ha causat nombrosos desperfectes en cases i naus industrials.

Tornado a Portugal

Ahir, el pas d'un tornado pel districte de Santarem va causar 40 ferits. En el municipi de Prendre s'hi han enregistrat 36 ferits, 19 d'ells nens.
A més, també hi ha desenes d'arbres caiguts que van acabar bloquejant diverses carreteres, prop d'un centenar de cases van patir danys a la teulada i nombroses torres elèctriques van caure.

En el comtat de Ferreira do Zêzere, hi han hagut almenys quatre ferits i alguns propietaris de cases tenen els sostres danyats. A la localitat de Serta, diversos sostres van ser aixecats pel pas d'un tornado i una fàbrica de pintures va ser completament destruïda.




Vídeo on es veu el tornado de Tomar.




Un altre vídeo del tornado de Tomar.




Els danys causats pel tornado de Tomar en un col.legi.




Vídeo del tornado de Ferreira do Zezere.




Animació del radar de l'AEMET on es veu la tempesta que va provocar el tornado de Tomar.