Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 de desembre del 2010

Pluja engelant a Moscou


Torre d'electricitat coberta de gel. Font: http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada

El dia de Nadal i sobretot el dia de St. Esteve, van ser molt problemàtics a la zona de Moscou degut a l'aparició del fenòmen de la pluja engelant. Un dels dos principals aeroports de Moscou, Domodedovo, va haver de suspendre tots els vols, degut al tall de llum que va afectar tot el complex, a causa de la formació de gel a sobre dels cables d'alimentació. Les carreteres i els cotxes de Moscou van quedar coberts de gel. Aquesta acumulació de gel a sobre de les superfícies va provocar almenys cinc persones ferides per la caiguda d'arbres.
A part de les afectacions als aeroports, diversos districtes de la regió de Moscou també es van quedar sense electricitat, amb més de 100.000 persones afectades.
A causa del perill que comportaven els desplaçaments tant a peu com amb vehicles, les autoritats van recomanar que no es sortís de casa, ja que els hospitals no paraven de rebre gent amb múltiples fractures.

EXPLICACIÓ DEL FENÒMEN

La pluja engelant o tempesta de gel, és un tipus de precipitació que comença a caure des dels núvols en forma de neu, en nivells alts de la troposfera. Aquesta neu, a mesura que va baixant, es fon completament quan travessa una capa d'aire situada en nivells mitjos i que es troba per sobre de la temperatura de congelació (0 cº)., després, aquesta aigua líquida va baixant fins a trobar una altre capa, amb una temperatura inferior als zero graus en nivells baixos. Aquesta aigua acaba adoptant un estat líquid encara que la temperatura de l'aire sigui inferior als zero graus, això s'anomena "estat de sobrefusió". Aquesta aigua, llavors, es congelarà a l'impactar en qualsevol objecte que trobi a la superfície., en alguns casos, hi poden haver acumulacions de diversos centímetres, amb el pes elevat que això proporciona sobre els objectes.

Usualment, la pluja engelant s'associa amb l'aproximació d'un front càlid., aquest front càlid atrapa l'aire fred en nivells baixos de l'atmosfera i és una situació que pot passar a l'hivern en molts punts de l'interior del país i al pre-litoral, amb registres no tant espectaculars com els que es donen a l'interior dels continents.

Sovint, com en el cas de Moscou, les tempestes de gel poden causar importants apagades elèctriques. Els cables coberts amb gel es tornen extremadament pesats, cosa que provoca que es trenquin els pols de suport, els aïllants i les línies. Així mateix, les branques dels arbres cobertes amb molt de gel poden trencar-se i caure sobre la línia elèctrica. D'altra banda, el gel que es forma a les carreteres fa molt perillosa la conducció.
Els efectes en la vegetació poden ser greus, atès que les plantes no poden suportar el pes del gel.



Vídeo de la pluja engelant als carrers de Moscou.